Вірус ящуру у тварин – що потрібно знати!
Вірус ящуру у тварин – що потрібно знати!
Ящур – це гостропротікаюче висококонтагіозне вірусне захворювання, яке здебільшого вражає велику рогату худобу, свиней та інших парнокопитних, проте також сприйнятливі і дикі тварини (олені, козулі, лосі та дикі кабани).
Хвороба реєструється у багатьох країнах світу.
На ящур можуть хворіти і люди. Основний шлях інфікування людей відбувається через вживання сирого молока хворих на вірус ящуру тварин, а також через продукти його переробки, рідше через м'ясо.
Можлива пряма передача інфекції людині повітряно-краплинним шляхом при контакті з хворою твариною.
З метою запобігання занесення вірусу ящуру необхідно:
1. Дотримуватися вимог зоогігієнічних норм і правил утримання тварин, купувати корми з благополучних територій , дезінфекційними бар'єрами (килимками) місця в'їздів (входів) на територію об'єктів господарства, а також
2. Систематично проводити дератизацію та дезінсекцію;
3. Виключити допуск до місць утримання тварин сторонніх осіб,
виключити завезення необробленого інвентарю та заїзд на територію
транспортних засобів, які не пройшли спеціальну обробку;
4. Не купувати тварин та продукцію тваринного походження у місцях несанкціонованої торгівлі без ветеринарних супровідних документів;
5. Усіх новопридбаних тварин реєструвати в органах місцевого
самоврядування за містом проживання , в Болградській районній державній лікарні ветеринарної медицини та здійснювати обов'язкове карантинування тварин перед введенням у основне стадо;
6. Забезпечити проведення передзабійного огляду тварини
ветеринарним фахівцем. Забезпечити проведення ветеринарно-санітарної експертизи м'яса та продуктів забою ветеринарним
спеціалістом.