Городненська громада
Одеська область, Болградський район

Мигдалевий сад на півдні Одещини: як родина з Болградського району перетворює посуху на можливість

Дата: 03.04.2025 20:08
Кількість переглядів: 12

Мигдалевий сад на півдні Одещини: як родина з Болградського району перетворює посуху на можливість

Мигдалевий сад на півдні Одещини: як родина з Болградського району перетворює посуху на можливість

Мигдаль — це не лише смачний горіх, а й цінне джерело корисних жирів, білка та вітамінів. Він добре переносить спеку та посуху, не потребує надмірного догляду, тому стає дедалі привабливішою культурою для вирощування на півдні Одещини. Журналісти інтернет-видання “Махала” завітали до подружжя Івана Бурукова та Світлани Павленко із села Городнє Болградської громади, які вирощують мигдаль. Вони поділилися своїм досвідом, труднощами та перспективами вирощування культури.

Фото без опису

Подружжя Іван та Світлана успішно вирощують мигдаль на площі 7,5 гектарів, а також займаються вирощуванням інших плодових культур: мають 2 гектари слив та 1 гектар абрикос. Родина самостійно займається вирощуванням, доглядом, збором урожаю та обробкою плодів.

“Закладка саду та очікування перших плодів – це довгий та кропіткий процес, але для нас це інвестиція в майбутнє. Ми з чоловіком поступово здобували знання та досвід у цій справі. На початку нам дуже допоміг знайомий із Молдови — підказав багато практичних речей. Також мій чоловік сконструював кілька необхідних агрегатів, що значно полегшило роботу. У період збору врожаю ми залучаємо сезонних працівників, а решту робіт протягом року виконуємо самостійно”, — розповідає Світлана Павленко.

Фото без опису

В їхньому саду ростуть кілька сортів мигдалю, серед яких — «Вікторія», F2052, «Первенець Храмова» та «Метеор». Усі ці сорти родом із Молдови, де клімат дуже подібний до півдня Одещини, тому вони добре адаптуються до місцевих умов: витримують спеку, посуху й помірні зимові морози. 

Фото без опису

“Ринку мигдалю в Україні фактично немає, але ми не зупиняємось і продовжуємо розвиватися. Поки що більшість людей не звикли до цього продукту як до чогось локального, і часто навіть не знають, що його можна вирощувати у нас. Кілька років ми продавали його по місцевості, а цьому році знайшли вже гуртового покупця. Тому ми віримо, що з часом ситуація зміниться. Поступово з’являється інтерес, люди запитують, дегустують, і це надихає”, — зазначає Світлана.

Детальніше про досвід родини Бурукових, особливості вирощування мигдалю та виклики, з якими стикаються аграрії півдня, дивіться у нашому відеосюжеті на YouTube-каналі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних