Городненська громада
Одеська область, Болградський район

Віталій Коваль: З Україною ЄС стане потужним гравцем на продовольчому ринку

Дата: 21.10.2024 19:23
Кількість переглядів: 8

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Віталій Коваль: З Україною ЄС стане потужним гравцем на продовольчому ринку

У Мінагрополітики відбулася нарада щодо експорту зернових культур під головуванням Міністра Віталія Коваля.

Участь у засіданні взяли перший заступник Міністра агрополітики Taras Vysotskyi / Тарас Висоцький, заступник Міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка, заступник Міністра економіки Андрій Телюпа, представники профільних бізнес-асоціацій.

Як зазначив Віталій Коваль, щоб агросектор успішно розвивався, необхідно об’єднати та синхронізувати зусилля держави і сільгоспвиробників і визначити головні напрями співпраці. В тому числі, що стосується експортної стратегії. Зокрема, Міністр агрополітики наголосив, що один з основних пріоритетів Мінагрополітики – євроінтеграція та розширення експортних ринків у ЄС.

«Найскладніший «фронт» взаємодії з ЄС – аграрний. Понад 2 тисячі нормативно-правових документів, які треба адаптувати до єврейських вимог, стосуються агросектору. Від розміру кліток в птахівництві - до збору молока та поводження з тваринами. Але в процесі євроінтеграції важливо не втратити національний інтерес. Щоб ми поважали право ЄС, але й обґрунтовували свою раціональну позицію. Ми хочемо, щоб у ЄС почули українського фермера. Тут важлива підтримка українських аграріїв та асоціацій, які можуть безпосередньо спілкуватися з європейським колегами та пояснювати їм, що ми – їхні партнери», - наголосив Міністр.

Віталій Коваль зазначив, що дуже важливо розвіювати негативні міфи про український агросектор. За його словами, він провів уже 15 зустрічей з європейськими міністрами агрополітики, і це суттєво збільшило взаєморозуміння з ЄС.

Тому необхідно зміцнювати позиції на ринку експорту української агропродукції в ЄС та відкривати нові.

«Наразі найбільший ринок експорту української агропродукції – європейський, куди постачаються 57% сільгосптоварів. Це потужний ринок. Сьогодні ЄС – четвертий експортер агропродукції у світі. З Україною ЄС стане потужним гравцем на ринку продовольчої безпеки. Водночас для України цікаві ринки країн Африки та Південно-Східної Азії», - зазначив Віталій Коваль.

Серед пріоритетів діяльності Мінагрополітики Віталій Коваль назвав підтримку фермерів з прифронтових територій. Там постраждало 2 911 агропідприємств. Крім того, зрошення, подолання екологічних та економічних наслідків підриву Каховської дамби. А також розвиток тваринництва. Ця галузь, підкреслив Міністр, складова виробництва продукції з доданою вартістю. За його словами, попри складні часи треба стимулювати розвиток глибинної переробки, виробництво агропродукції з доданою вартістю та переходити до агроіндустріальної держави.

В свою чергу Тарас Висоцький зауважив, що для забезпечення внутрішніх потреб населення та для того, щоб агровиробники могли в достатніх обсягах експортувати зернові культури, у серпні 2024 року було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Мінагрополітики та учасниками зернового ринку у 2024/2025. Меморандум чітко визначає граничні обсяги експорту пшениці – 16,2 млн тонн.

Зі свого боку представники зернових бізнес-асоціацій подякували за співпрацю, конструктивний діалог та допомогу Мінагрополітики. Вони відзначили, що одна з важливих потреб зернової галузі – страхування продукції від воєнних ризиків та доступність кредитування за пільговими програмами.

Більше новин - https://is.gd/l9xuIJ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь