Весняна посівна на господарстві

Дата: 26.04.2024 17:53
Кількість переглядів: 12

Сергій Барабан – фермер з Кіровоградщини. Разом із сім’єю ще з 2000-х років розвиває невелике господарство. Починали із зовсім невеличких площ, отримали певний досвід та розуміння агровиробництва, розробили плани розвитку, почали залучати найману техніку, користуватися аутсорсингом послуг, мріяли про власний трактор і персонал, купили агродрон, який покращив та полегшив обробіток. Через повномасштабну війну довелося відкласти ці плани на потім, а разом з ними і інші: будівництво складу для зберігання продукції, подальше збільшення земельного банку...

Але від деяких ідей Сергій не відмовився: менше року тому почав експериментувати із власним YouTube відео блогом про фермерство @JourneyAcrossFields (Подорож полями) - https://bit.ly/3UsmL21. У своїх польових мандрівках Сергій ділиться агрономічними роботами, оглядом стану посівів, власним думками та практикою фермерства. Все ж, складні часи легше проживати, об’єднуючись разом з однодумцями, ділячись уроками та досвідом, щоб адаптувати господарства до нових викликів.

Війна вплинула буквально на всі сфери роботи: «Щодня літають шахеди та ракети. Є труднощі з логістикою: деякі порти знаходяться під обстрілом, великі черги та час. Ціна на зерно інколи стрімко змінюється, та й загалом ціни на сільгосппродукцію зменшилися, а ось послуги, паливо, хімія та посівний матеріал – подорожчали. Тому ми почали заощаджувати по максимуму: зменшили кількість операцій та внесення добрив, для економії посівного матеріалу почали витрачати менше насіння на одиницю площі». Щоб вижити у складні часи, розглядали будь-яку можливість. Одним з рішень стало отримання добрив (карбаміду) на весняну посівну 2024 від Програми USAID АГРО. Господарство пана Сергія стало одним із 7 621 агровиробників, які отримали добрива в грудні 2023-січні 2024 року в межах Ініціативи USAID на підтримку стійкості агросектору – AGRI-Україна.

Підтримку з добривами за Програмою USAID АГРО Сергій оцінює як «максимально чудову». Отриманий карбамід фермер вніс під пшеницю, а про стан посівів періодично знімає нові відео та розповідає про агрономічні рішення і проміжні результати. 

Усе обовязково буде добре, головне не складати рук – вважає Сергій. Так воно і має бути. Попереду - збільшення банку землі та покращення технології обробітку, зокрема через розширення парку агро-дронів, а ще – мрія побудувати склад для зберігання продукції та спробувати зберігання в зернових рукавах.

Програма USAID АГРО підтримує мікро, малі та середні (ММСП) агропідприємства, виробників зернових та олійних культур, на важливих етапах виробництва. Зокрема, у доступі до критичних матеріально-технічних ресурсів: упродовж 2023 - початку 2024 років, через Ініціативу USAID AGRI-Україна, Програма USAID АГРО надала насіння та добрива понад 14 тисячам українських агровиробників. Ця допомога забезпечила ресурси для польових робіт на площі більше 460 тис га. та дозволила виростити щонайменше 2 млн т зерна.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь