Ботулізм – це небезпечно.

Дата: 21.03.2024 16:10
Кількість переглядів: 15

Ботулізм – це небезпечно.

Фото без опису

 

У зв’язку з реєстрацією на території Болградського району випадку ботулізму пов’язаного з вживанням консервів домашнього приготування, звертаємо увагу на заходи профілактики цього дуже небезпечного захворювання.  

За 2023 рік в Україні зареєстрували 74 осередки ботулізму, внаслідок яких захворіли 85 людей, з них 4 дитини. П’ять випадків стали летальними.  Понад половина хворих (57,1%) захворіли через вживання консервованих продуктів, 33,3% — через в’ялену/сушену рибу домашнього приготування, а також невстановленого виробника і придбаних в місцях стихійної торгівлі. 

Ботулізм – важке захворювання, яке зумовлене вживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини. Ботулотоксин — один із самих сильних відомих токсинів, смертельна доза якого становить одна стомільйонна граму, що в тисячі разів сильніше отрути гримучої змії,  його кристали в 10-100 мільйон разів токсичніші ціаністого калію. Від 1 граму ботулотоксину може загинути два мільйони людей. Імунітет після перенесеного захворювання  не виробляється. Збудник ботулізму не передається від хворої людини.

Середовище проживання бактерії ботулізму (клостридії) - це кишківник тварин (риба, худоба, птиця, свині, миші, щури та ін.) і людини, ґрунт, мул, пісок. Збудники ботулізму широко поширені в природі, дуже стійкі у зовнішньому середовищі, тому що мають таку особливість, як переходити в спорову форму. Спори бактерій ботулізму витримують кип’ятіння протягом 5 годин, гинуть при температурі 120 град С через 30 хвилин, виживають при високих концентраціях солі та  кислот. За даними різних досліджень – до 50% ґрунту та мулу заражено спорами клостридії ботулізму. І тому вважається, що практично вся сировина для харчових продуктів може містити спорові або вегетативні (живі) форми бактерій – збудників ботулізму.

Що сприяє потраплянню та зараженню харчових продуктів бактеріями ботулізму? Це:

-погано вимиті фрукти та овочі, гриби, посуд, на які потрапили часточки грунту;

-лов риби за допомогою колючих снарядів, внаслідок чого відбувається поранення кишківника, забруднення м’яса ґрунтом, також тривале зберігання виловленої риби з невидаленим кишківником;

-порушення правил розбирання туш тварин після забою: несвоєчасне видалення кишківника, забруднення його вмістом туш тварин; 

-погане очищення кишок при виробництві ковбасних виробів;

- недотримання правил особистої гігієни персоналом причетним до виготовлення харчових продуктів.

Однак, потрапивши до харчового продукту, збудники ботулізму можуть і не викликати захворювання. Неодмінною умовою виникнення захворювання є накопичення ботулістичного токсину у продукті.                 За яких обовязкових умов це відбувається?  Для цього повинні виникнути умови, за яких спорова форма клостридії ботулізму перетворюється на вегетативну (життєздатну) форму, та створюються умови для накопичення токсину. Такими сприятливими умовами є передусім безкисневе середовище, температура вище плюс 14 град С, низька концентрація цукру (менше 45%), солі (менше 6%), кислоти (рН вище 3,5). Такі сприятливі умови для накопичення  токсину створюються в герметичних банках консервів (овочевих, фруктових, грибних, рибних, м'ясних), товщі риби в'яленої, копченої, солоної, шматків шинки,  м'ясних копченостей, ковбасних виробів. Слід зазначити, що токсиноутворення відбувається за досить короткий період – 12-24 години.

Свіжоприготовлені продукти не можуть спричинити захворювання на ботулізм. Збудник ботулізму не псує продукти.  Продукти з токсином ботулізму можуть не змінюватись за зовнішнім виглядом та смаковими якостями. Застереженням може бути «бомбаж» консервів, проте не завжди може бути здута кришка на консервованому продукті. Особливістю збудника ботулізму є і те, що у продукті (консерви, рибні, м'ясні вироби) токсин може накопичуватися гніздами. Тому одні люди, які вжили такий продукт, хворіють, інші – ні.

Ботулотоксин, потрапивши в організм, не виводиться, потрапляє у кров та незворотньо фіксується у нервовій тканині, блокуючи нервову систему, призводячи до скелетно-мязового паралічу; смерть наступає внаслідок дихальної недостатності.  Ознаки захворювання на ботулізм можуть проявитися через 2-4 години, а можуть навіть через 14 днів після вживання недоброякісної їжі.

            Одна з найперших ознак ботулізму – порушення зору (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу, біль під час ковтання, подразнення в горлі – ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів. Хворі скаржаться на головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла може бути не завжди. У важких випадках  розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Дуже важливо своєчасно надати першу допомогу та направити хворого до спеціалізованого відділення для введення  ботулінічного анатоксину, від чого залежить життя потерпілого (анатоксин зв'язує токсин, що циркулює у крові). До прибуття лікаря потрібно промити шлунок 5% содовим розчином, зробити клізму, щоб звільнити організм від залишків небезпечної їжі.

Щоб уберегтися від ботулізму необхідно: - дотримуватись гігієнічних вимог при обробці риби, птиці, тварин (у максимально короткий термін після забою або вилову звільняти від кишківника; не допускати травмування кишківника та забруднення його вмістом м'язової тканини; зберігання таких продуктів повинно бути при температурі нижче 6 град С);  

- ретельно очищати продукти від забруднення ґрунтом;

- для консервування повинні використовуватися свіжі, без ознак псування овочі та фрукти;  суворо дотримуватись рекомендованих вимог обробок банок, кришок, режимів теплової обробки консервів;

-не рекомендується консервувати у домашніх умовах гриби, м'ясо, рибу, зелень; якщо консервувати їх – лише із застосуванням автоклаву;

- в домашніх умовах продукти рослинного походження краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з додаванням достатньої кількості кислоти цукру і солі в негерметично закритому посуді;

- слід відмовитися від купівлі домашньої консервації, копченої, солоної риби та м'яса та інших продуктів на стихійних ринках;

 - не купуйте в магазинах консервовані продукти зі здутою кришкою; якщо кришки на домашніх консервах здулися, їх потрібно викинути;

 - зберігати домашні консерви потрібно лише за низьких температур;

 - придбавши рибні продукти, переконайтеся в їх безпеці (попросіть супровідні документи, поцікавтеся маркуванням тари, де є інформація про терміни та умови зберігання, переконайтеся у їх дотриманні);

- не давайте дітям до 1 року мед, тому що імунна система дітей розвинена недостатньо, щоб боротися з бактеріями ботулізму, які іноді присутні у меді.

         Памятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не минає безслідно. Бережіть своє здоровя та здоровя близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищезазначених порад. Будьте завжди здорові.  

 

 

 Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Болградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області                         О.С. Гайдаржи


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь