Ярослав Синичич почав працювати на землі з 1999 року

Дата: 23.02.2024 09:53
Кількість переглядів: 24

Возможно, это изображение 1 человек и текст

👨‍🌾Ярослав Синичич почав працювати на землі з 1999 року. Оскільки має трактор та комбайн, надавав у селі послуги із обробітку землі та обмолоту зернових. Через декілька років почав обробляти власну землю, а у 2015 зареєструвався як фізична особа-підприємець. З того часу займається вирощуванням зернових, бобових та олійних культур, зараз працює на 36 га орендованих земель на Рівненщині. У 2017 році зрозумів, що спеціалізуватися лише на вирощуванні зернових та їх реалізації не завжди рентабельно через, здебільшого, низькі ціни на зернові у сезон збору. А для того, щоб зберегти врожай до підняття цін не мав необхідної складської інфраструктури. Тому почав займатися вирощуванням великої рогатої худоби м’ясного напрямку, свиней та згодовувати вирощене зерно на корм тваринам, а продукцію тваринництва продавати на регіональних ринках.

Через війну, український агросектор стикається з логістичними обмеженнями – складнощі із морськими перевазеннями, перевантаження альтернативних експортних шляхів, обстріли інфраструктури. Через це потужності для зберігання та сушіння зерна перевантажені і перед невеликими господарствами, як у пана Ярослава, постає проблема: як зберегти вирощену продукцію у належній якості для переробки на корм тваринам протягом сезону за доступною вартістю.

🔰 Щоб допомогти агросектору вирішити це питання, Програма USAID АГРО у межах Ініціативи USAID на підтримку стійкості агросектору – AGRI-Україна надає спеціалізоване обладнання для сушіння та зберігання зерна. У регіоні пана Ярослава таке обладнання отримало ТОВ Полісся-Гарант і почало надавати відповідні послуги місцевим агровиробникам. Ярослав Синичич скористався цією можливістю: «Завдяки Програмі USAID АГРО ми отримали можливість співпраці з ТОВ “Полісся-Гарант” щоб зберегти понад 220 тонн кукурудзи і у подальшому використати його на потреби власного тваринництва. Маючи можливість знизити ціну на послуги завдяки гранту, восени 2023 року ТОВ “Полісся-Гарант” надали знижку на сушіння та зберігання зерна, а послуги з прийому були взагалі безкоштовними», – розповідає фермер.

Це дозволило підприємству пана Ярослава справлятися з іншими викликами під час війни: «Війна вплинула безпосередньо на дохідність фермера. Знизилися ціни на зерно, а витрати почали зростати. Окрім того, мобілізували одного з працівників, тому потрібно було швидко вирішувати кадрове питання. Також одним із викликів було своєчасно виплатити орендну плату для селян-власників землі».

🌾Щоб не віддавати зерно за безцінь, фермер вирішив максимально використати вирощене зерно на годівлю для тварин – збільшили поголів’я, обладнали необхідні приміщення. Адже продукція тваринництва завжди мала попит на ринку і не втратила суттєво в ціні за час війни. Для виплати орендарям використали раніше закумульовані кошти, тому орендодавці отримали виплати своєчасно. Пан Ярослав планує продовжувати розвивати тваринництво, нарощувати обсяги виробництва та з часом модернізувати будівлі й обладнання.

✅ У межах Ініціативи AGRI, Програма USAID АГРО підтримує 13 підприємств з елеваторними потужностями для зберігання та доробки зернових і олійних культур. Проєкти охоплять відповідними послугами понад 1000 аграрних мікро, малих та середніх агровиробників з 10 областей України, та дозволять збільшити потужності для одночасного зберігання зерна на 276 тис. тонн, а потужності для сушіння - на 280 тис. тонн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь