Городненська громада
Одеська область, Болградський район

«Голубці», «сармале» та «гушки» – традиційну страву Одещини додали до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України

Дата: 23.12.2023 18:39
Кількість переглядів: 59

«Голубці», «сармале» та «гушки» – традиційну страву Одещини додали до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України

Фото без опису

До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України від Одещини додали ще один елемент – «Приготування української традиційної страви «Голубці». Про це повідомили в Одеському обласному центрі української культури, передає інформаційне агентство «Юг.Today».

Страва побутує на всій території Одеської області, починаючи з півночі і до крайнього півдня. В інвентаризації елемента взяли участь наступні громади:

  • Комунальний заклад «Кодимський центральний Будинок культури ім. Т. Г. Шевченка» Кодимської міської ради Подільського району Одеської області;
  •  «Загнітківський сільський будинок культури Кодимського центрального Будинку культури ім. Т. Г. Шевченка» Кодимської міської ради Подільського району Одеської області;
  • «Пиріжнянський сільський будинок культури Кодимського центрального Будинку культури ім. Т. Г. Шевченка» Кодимської міської ради Подільського району Одеської області;
  • Комунальна установа «Кодимська публічна бібліотека» Кодимської міської ради Подільського району Одеської області;
  • «Сербівська сільська бібліотека-філія комунальної установи «Кодимська публічна бібліотека Кодимської міської ради Подільського району Одеської області»;
  • «Шершенецька сільська бібліотека-філія комунальної установи «Кодимська публічна бібліотека Кодимської міської ради Подільського району Одеської області»;
  • Будинок культури Орлівської філії Комунального закладу «Центр культури і дозвілля» Ренійської міської ради Ізмаїльського району Одеської області.
  • Відділ розвитку культури та туризму Куяльницької сільської ради Подільського району Одеської області;
  • Городненська сільська рада Болградського району Одеської області.

«Голубці – це одна із основних страв місцевої кухні Одещини. Знання, вміння та практики приготування та споживання голубців широко поширені як серед українців, так і серед національних спільнот болгар, молдован, гагаузів та інших народів нашого краю. Цікаво, що голубці для Одещини – це не лише «конверик» з капусти. Це різноманіття інгредієнтів та способів подачі й приготування, яке вражає! В результаті дослідження ми дізнались, що на півночі Одещини – на Кодимщині, під час приготування голубців на весілля, господині групувались й сідали по колу, за спільною працею співали народні та обрядові пісні й «крутили» голубці до 10 горщиків по 8-10 літрів (на велику кількість гостей).

Варто відзначити, що подавання голубців на Кодимщині на святах тісно переплетене з музичною традицією клезмерської музики. Так, коли на весіллі «старости» подавали гарячі голубці, клезмери грали особливий фрейлик. А в селі Глибочок свої традиції приготування – господині до начинки додають три види м’яса, а тушкують голубці обов’язково в томатному соку домашнього приготування», – розповіли фахівці.

Фото без опису
Фото без опису

Також вони додали, що на півдні Одеської області в селі Орлівка голубці мають назву «cармале» (з турецької «sarmale», тобто «обмотувати»). Готують їх переважно із свіжого листя винограду, яке ошпарюють в окропі з сіллю, щоб воно стало м’яке й придатне до закручування. Начинку готують із рису, свинного фаршу, додають цибулю, моркву, зелень та тушкують в казані на слабкому вогні. А в болгарському селі Городнє голубці мають назву «гушки». Це також пропарене листя винограду, але начинка складається з рису чи булгуру, готують їх з додаванням певних трав: кропу, петрушки, м’яти.

Фото без опису
Фото без опису

Вже сотні років традиційно це друга страва, яка подається в будні дні, до посту та є обов’язкового складовою святкового столу, ритуальних обідів, проводів тощо. Майже у кожної господині є свій рецепт приготування, який переходив у спадок з покон віків від старшого покоління до молодшого.

Смакуймо разом!

Фото без опису
Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних