«Голубці», «сармале» та «гушки» – традиційну страву Одещини додали до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України
«Голубці», «сармале» та «гушки» – традиційну страву Одещини додали до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України
До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України від Одещини додали ще один елемент – «Приготування української традиційної страви «Голубці». Про це повідомили в Одеському обласному центрі української культури, передає інформаційне агентство «Юг.Today».
Страва побутує на всій території Одеської області, починаючи з півночі і до крайнього півдня. В інвентаризації елемента взяли участь наступні громади:
- Комунальний заклад «Кодимський центральний Будинок культури ім. Т. Г. Шевченка» Кодимської міської ради Подільського району Одеської області;
- «Загнітківський сільський будинок культури Кодимського центрального Будинку культури ім. Т. Г. Шевченка» Кодимської міської ради Подільського району Одеської області;
- «Пиріжнянський сільський будинок культури Кодимського центрального Будинку культури ім. Т. Г. Шевченка» Кодимської міської ради Подільського району Одеської області;
- Комунальна установа «Кодимська публічна бібліотека» Кодимської міської ради Подільського району Одеської області;
- «Сербівська сільська бібліотека-філія комунальної установи «Кодимська публічна бібліотека Кодимської міської ради Подільського району Одеської області»;
- «Шершенецька сільська бібліотека-філія комунальної установи «Кодимська публічна бібліотека Кодимської міської ради Подільського району Одеської області»;
- Будинок культури Орлівської філії Комунального закладу «Центр культури і дозвілля» Ренійської міської ради Ізмаїльського району Одеської області.
- Відділ розвитку культури та туризму Куяльницької сільської ради Подільського району Одеської області;
- Городненська сільська рада Болградського району Одеської області.
«Голубці – це одна із основних страв місцевої кухні Одещини. Знання, вміння та практики приготування та споживання голубців широко поширені як серед українців, так і серед національних спільнот болгар, молдован, гагаузів та інших народів нашого краю. Цікаво, що голубці для Одещини – це не лише «конверик» з капусти. Це різноманіття інгредієнтів та способів подачі й приготування, яке вражає! В результаті дослідження ми дізнались, що на півночі Одещини – на Кодимщині, під час приготування голубців на весілля, господині групувались й сідали по колу, за спільною працею співали народні та обрядові пісні й «крутили» голубці до 10 горщиків по 8-10 літрів (на велику кількість гостей).
Варто відзначити, що подавання голубців на Кодимщині на святах тісно переплетене з музичною традицією клезмерської музики. Так, коли на весіллі «старости» подавали гарячі голубці, клезмери грали особливий фрейлик. А в селі Глибочок свої традиції приготування – господині до начинки додають три види м’яса, а тушкують голубці обов’язково в томатному соку домашнього приготування», – розповіли фахівці.


Також вони додали, що на півдні Одеської області в селі Орлівка голубці мають назву «cармале» (з турецької «sarmale», тобто «обмотувати»). Готують їх переважно із свіжого листя винограду, яке ошпарюють в окропі з сіллю, щоб воно стало м’яке й придатне до закручування. Начинку готують із рису, свинного фаршу, додають цибулю, моркву, зелень та тушкують в казані на слабкому вогні. А в болгарському селі Городнє голубці мають назву «гушки». Це також пропарене листя винограду, але начинка складається з рису чи булгуру, готують їх з додаванням певних трав: кропу, петрушки, м’яти.


Вже сотні років традиційно це друга страва, яка подається в будні дні, до посту та є обов’язкового складовою святкового столу, ритуальних обідів, проводів тощо. Майже у кожної господині є свій рецепт приготування, який переходив у спадок з покон віків від старшого покоління до молодшого.
Смакуймо разом!

