Зрошення стає однією з основних умовов вирощування винограду на Одещині
Зрошення стає однією з основних умовов вирощування винограду на Одещині
Часті засухи, які принесли кліматичні зміни за останні 7-8 років роблять виноградарство на Одещині неможливим без зрошення. Таку думку в одному з інтерв’ю висловив власник центру зеленого та етнотуризму «Фрумушика-Нова» на Одещині Володимир Паларієв, передає інформаційне агентство «Юг.Today» з посиланням на Bizagro.
«За останні 7-8 років настільки змінились кліматичні умови, що вирощувати виноград без крапельного зрошення стало неможливо. Усі старі виноградники сохнуть. Ми заклали виноградники уже з крапельним зрошенням і займаємось інтенсивним виноградарством – 5290 кущів на одному гектарі. Усі наші саджанці на середньорослих пілщепах. Ми регулюємо навантаження на кущ зеленими операціями. Не дарма кажуть, що вино робиться на винограднику», – розповів підприємець.
Виноградник господарства розташований на важких суглинках, глинистому чорноземі. Місце дуже вітряне і сонячне.
«Це створює багато викликів, адже виноград – живий організм. Він зазнає різних видів стресу: сонячні опіки або неправильний розподіл вологи. Так званий надземний гідрострес блокує набір води з ґрунту і ягода погано набирає всі необхідні фізично-технологічні параметри», – зауважив виноградар.
За його словами, Сухолиманський білий дуже бурхливий, рослий, має величезні листя.
«Ми міркуємо над тим, щоб посадити багаторічні рослини, які дещо заберуть ресурс на себе. Одеський Чорний повільно набирає цукор. Водночас ми не робимо спиртуозні вина, а тяжіємо до легких, свіжих, елегантних», – поділився планами фермер.
Аграрій каже, що засуха впливає не лише на виноград, але й на розведення овець. Щоб забезпечувати кормову базу у потрібному обʼємі, довелося зменшити їх поголівʼя.