ЗАГАЛЬНОДОСТУПНИЙ ІНФОРМАЦІЙНО-ДОВІДКОВИЙ РЕСУРС "ЗІР" ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ

Дата: 11.10.2023 10:31
Кількість переглядів: 50

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЗАГАЛЬНОДОСТУПНИЙ ІНФОРМАЦІЙНО-ДОВІДКОВИЙ РЕСУРС "ЗІР"

ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ

Питання:

Які дії платника податків при закритті об'єкта оподаткування, якщо інформація щодо відкриття такого об'єкта у повідомленні за ф. N 20-ОПП до контролюючого органу не подавалася?

Відповідь:

Відповідно до п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI (далі - ПКУ) з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (далі - об'єкти оподаткування) (неосновне місце обліку).

Порядок подання Повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (далі - повідомлення за ф. N 20-ОПП) встановлений розд. VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 N 1588, зі змінами та доповненнями (далі - Порядок N 1588).

Відповідно до п. 8.4 розд. VIII Порядку N 1588 повідомлення ф. N 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

У повідомленні за ф. N 20-ОПП надається інформація про всі об'єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду.

Під час надання повідомлень за ф. N 20-ОПП застосовується принцип укрупнення інформації, яка надається про об'єкт оподаткування.

Принцип укрупнення інформації не застосовується під час надання інформації про об'єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера.

Пунктом 8.5 розд. VIII Порядку N 1588 встановлено, що у разі зміни відомостей про об'єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об'єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за ф. N 20-ОПП з оновленою інформацією про об'єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни, в такому самому порядку та строки, як і при реєстрації, створенні чи відкритті об'єкта оподаткування.

При цьому в разі зміни призначення об'єкта оподаткування або його перепрофілювання інформація щодо такого об'єкта оподаткування надається в повідомленні двома рядками, а саме: в одному рядку зазначається інформація про закриття об'єкта оподаткування, призначення якого змінюється, у другому - оновлена інформація про об'єкт оподаткування, який створено чи відкрито на основі закритого, при цьому ідентифікатор об'єкта оподаткування змінюється.

Повідомлення за ф. N 20-ОПП заповнюється із дотриманням Пам'ятки для заповнення розділу 3 Повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (Додаток до повідомлення за ф. N 20-ОПП) (далі - Пам'ятка), що містить опис даних, які зазначаються у відповідних графах цього повідомлення. Відповідний стан об'єкта оподаткування (експлуатується, тимчасово не експлуатується, непридатний до експлуатації, об'єкт відчужений / повернутий власнику тощо) проставляється із дотриманням пункту 6 Пам'ятки відповідно до правовстановлювальних документів на момент заповнення повідомлення за ф. N 20-ОПП.

Для закриття об'єкта оподаткування платник податків подає повідомлення за ф. N 20-ОПП з позначкою "6 - Закриття об'єкта оподаткування" та з відповідною інформацією про об'єкт оподаткування, що закривається.

Графа 9 "Стан об'єкта оподаткування" повідомлення за ф. N 20-ОПП заповнюється із використанням Пам'ятки для заповнення розділу 3 Повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, згідно з якою обирається стан, який відповідає фактичному стану об'єкта оподаткування на момент подання повідомлення за ф. N 20-ОПП, зокрема, 3 - тимчасово не експлуатується, 5 - непридатний до експлуатації, 6 - об'єкт відчужений/повернутий власнику тощо. Про закриття об'єкта оподаткування суб'єкт господарювання інформує контролюючий орган за основним місце обліку шляхом подання повідомлення за ф. N 20-ОПП із зазначенням у графі 2 "Код ознаки надання інформації" коду "6 - закриття об'єкта оподаткування", а у графі 9 - відповідного стану об'єкта.

Подати повідомлення за ф. N 20-ОПП із позначкою про закриття об'єкта оподаткування та фактичне закриття на його підставі об'єкта оподаткування можливо лише для об'єкта оподаткування, що перебуває на обліку в контролюючому органі.

Отже, поданню повідомлення за ф. N 20-ОПП з ознакою надання інформації "6 - закриття об'єкта оподаткування" має передувати подання повідомлення за ф. N 20-ОПП з ознакою надання інформації "1 - первинне надання інформації про об'єкти оподаткування".

Платники податків можуть переглянути інформацію про наявні об'єкти оподаткування в режимі "Облікові дані платника" у приватній частині ІКС "Електронний кабінет", та у разі необхідності внести відповідні зміни.

Відповідальність за неподання у строки та у випадках, передбачених ПКУ, документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі передбачена п. 117.1 ст. 117 ПКУ.

 

Інформаційно-довідковий департамент Державної податкової служби України

Відповіді на питання щодо оподаткування,
митної справи та єдиного соціального внеску на
загальнообов'язкове державне соціальне страхування
можна отримати за телефоном 0-800-501-007
(безкоштовно зі стаціонарних телефонів)

 

ЛІГА:ЗАКОН
www.ligazakon.ua

 

____________

Матеріали ресурсу "ЗІР" представлені у системах ЛІГА:ЗАКОН
за погодженням з Державною податковою службою України (zir.tax.gov.ua)

 

Матеріали, розміщені в системах інформаційно-правового забезпечення ЛІГА:ЗАКОН,
не можуть бути використані в будь-яких інших електронних базах або друкованих виданнях.

 

© ТОВ "Інформаційно-аналітичний центр "ЛІГА", 2023
© ТОВ "ЛІГА ЗАКОН", 2023

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь