Як родина Водник з Нових Троян Болградського району переїхала з міста-мільйонника в село та відновлює тут бізнес

Дата: 29.08.2023 21:39
Кількість переглядів: 78

Як родина Водник з Нових Троян Болградського району переїхала з міста-мільйонника в село та відновлює тут бізнесЯк родина Водник з Нових Троян Болградського району переїхала з міста-мільйонника в село та відновлює тут бізнес

В Україні спостерігається тенденція до зменшення фермерських господарств та виробництва сільськогосподарської продукції в малих масштабах. Великі підприємства поступово монополізують ринок збуту товарів, а маленьким сільгоспвиробникам стає все менш вигідно виготовляти продукцію. Попри це, сім’я Водник змогла побудувати успішний малий бізнес у нашому регіоні. Про їхній досвід – у нашому матеріалі

Згідно з даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, поголівʼя сільськогосподарських тварин та виробництво продуктів тваринництва щороку зменшується.

Станом на 1 травня 2023 року в усіх категоріях господарств чисельність поголів’я великої рогатої худоби становила 2549,8 тис. голів, що на 7.8% менше порівняно з відповідним періодом 2022 року, з них у сільськогосподарських підприємствах налічується 937,0 тис. голів (на 1,0% менше), у господарствах населення – 1612,8 тис. голів (на 11,3% менше).

Чисельність поголів’я корів, становила 1355,2 тис. голів, що на 7,2% менше порівняно з відповідним періодом минулого року, з них у сільськогосподарських підприємствах налічується 390,4 тис. голів (на 0,8% менше), у господарствах населення – 964,8 тис. голів (на 9,5% менше).

Чисельність поголів’я овець та кіз становила 1137,6 тис. голів, що на 6,9% менше порівняно з відповідним періодом минулого року, з них у сільськогосподарських підприємствах налічується 152,0 тис. голів (на 1,5% менше), у господарствах населення – 985,6 тис. голів (на 7,6% менше).

Виробництво молока всіма категоріями господарств становить 2145,0 тис. тонн, що на 4,7% менше порівняно з відповідним періодом минулого року, з них сільськогосподарськими підприємствами – 926,0 тис. тонн (на 8,3% більше), господарствами населення – 1219,0 тис. тонн (на 12,6% менше).

Болградський район завжди славився як сільськогосподарський край. На місцевих ринках можна було знайти продукти, які в народі заведено називати “домашніми”, виготовленням яких займаються місцеві маленькі сільгоспвиробники.

Але останнім часом й цієї продукції стає все менше.

“Виробники кажуть, що їм не вигідно тримати худобу і фінансово не так вже й вигідно виготовляти ту ж саму бринзу, сир. Також є виробники, які виїхали за кордон”, – розповідає продавчиня Ірина. Але є в районі й бізнес, якій відновлюється під час війни.

Відродження бізнесу в Болградському районі 

Сергій та Наталя Водник родом з Нових Троян, тут познайомились, створили родину та вирушили будувати щасливе майбутнє в Одесу. В місті-мільйоннику побудували власний бізнес – невелику мережу магазинів молочної продукції. 25 років подружжя жило в Одесі, допоки Російська Федерація варварськи не вдерлася в нашу країну з повномасштабною війною.

Фото без опису
Наталя та Сергій Водник

Щоб вберегти себе та свою родину, сімʼя Водник повернулася в рідні Нові Трояни. І розгорнула тут активну діяльність з відбудови бізнесу в селі.

Декілька років тому родина Водник разом з братом Сергія купили в селі ферму і побудували сімейний бізнес. 

Брат Сергія займається тваринництвом та виготовляє овечу бринзу домашнім методом. Неподалік від ферми родина Водник побудувала приміщення, в якому коровʼяча та овеча бринза будуть виготовлятися вже в невеликих промислових масштабах. Тут будуть й склад для сировини, й промислове приміщення – все, що потрібно для роботи бізнесу. На сьогодні будівельні роботи майже завершилися.

Фото без опису
Ремонтні роботи на завершальному етапі

“Для нас це гарний результат, адже ще нещодавно на цьому місці були руїни”, – ділиться Наталя.

Своє майбутнє родина Водник бачить в селі. Бажання повертатися в шумний мегаполіс з кожним днем стає все меншим. Окрім виробництва продуктів тваринництва, подружжя займається вирощуванням овочів та фруктів. Є в них й виноградник.

“В перший рік намагалися вирощувати для себе овочі, але мало що з цього вийшло. В цьому році результат вже набагато кращий. Вирощуємо огірки, помідори, капусту й інші овочі та фрукти”, – ділиться Сергій. Для більш комфортного життя та для того, щоб праця на городі приносила свої плоди, подружжя Водник зробило на подвірʼї артезіанську свердловину, адже в селі відсутнє централізоване водопостачання. 

Сьогодні продукція з ферми реалізується в сімейних магазинах Водник, але коли масштаб виготовлення збільшиться – виробники будуть розширювати точки реалізації товару.

Таким чином, крок за кроком, підприємці не тільки відновлюють бізнес в одному з найвіддаленіших сіл Болградського району, але й зберігають традиції виробництва молочної продукції за старими рецептами.

“Разом з нами до села переїхали молоді сім’ї, які наразі тут живуть, працевлаштовані, а дітки вже навчаються в Новотроянівському ліцеї. Така тенденція є дуже важливою. Наша мета – робити все можливе для того, щоб село Нові Трояни розвивалось. Крок за кроком – розвиваючись, підвищуючи свою свідомість, гуртуючись – ми «зрошуємо» рідне місце, яке має завжди «цвісти»!” – поділилася Наталя.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь