Одеська ОВА повідомила Городненській громаді, скільки коштуватиме ремонт доріг між селами і чи варто його чекати

Дата: 21.02.2023 16:39
Кількість переглядів: 157

Одеська ОВА повідомила Городненській громаді, скільки коштуватиме ремонт доріг між селами і чи варто його чекати

Села, які зараз входять до Городненської громади – Городнє, Дмитрівка, Олександрівка, Нові Трояни – давно страждають від поганих доріг. Куди тільки місцева влада не зверталася, але допомога не доходила до цієї території, яку самі мешканці називають «край географії». Зараз проїзд між селами громади є справжнім квестом для кожного водія.

Фото без опису

Нещодавно голова Городненської громади Микола Богоєв знову звернувся до Державного підприємства «Служба місцевих автомобільних доріг». На сторінці громади в Фейсбук розмістили відповідь заступника голови Одеської обласної державної адміністрації з приводу капітального ремонту доріг: с. Нові Трояни – с. Дмитрівка (15,257 км) та с. Городнє – с. Олександрівка (приблизно 10 км).

В листі говориться, що для проведення капітального ремонту доріг першочергово необхідно розробити робочий проект. Вартість робіт орієнтовно становить – 350 тис. грн. за 1 км, вартість проведення робіт по капітальному ремонту автомобільних доріг становить – 40 млн. грн за 1 км. Отже, вартість капітального ремонту 1 км = 40 350 000 грн.

Вказані дороги являються автомобільними дорогами загального користування місцевого значення, обслуговуються та ремонтуються з державного бюджету.  На їх ремонт громада не може витрачати кошти місцевого бюджету, а лише на виготовлення проєктно-кошторисної документації, вартість якої дуже висока. Витративши кошти, немає гарантії, що дорога буде включена до переліку на ремонт.

Загалом з державного бюджету 2023 року на будівництво, ремонт, реконструкцію доріг в Одеській області виділяється  коштів на 34,7% менше, ніж в 2022 році – повідомив чиновник з області.

Фото без опису
Фото без опису

До речі, ми поцікавилася, скільки планується відремонтувати доріг за державний кошт в 2023 році  і скільки це коштує.

Наступного року дорожники «Укравтодор» мають намір побудувати 17,5 кілометрів доріг, а реконструювати 32,3 кілометра. Про це йдеться у матеріалах до бюджету на 2023 рік.

Планується також капітально відремонтувати 231 кілометр доріг, а на 827 кілометрах доріг здійснити роботи з поточного середнього ремонту.

Крім цього, наступного року площу покриття доріг, на яких ліквідовано пошкодження, руйнування та деформації, влаштовано шари зносу дорожнього покриття («ямковий ремонт») планується збільшити з 6,5 тисяч до 7,5 тисяч квадратних кілометрів, що на 5 тисяч квадратів менше, ніж планувалося у 2021 році.

Середні витрати на виконання робіт з будівництва 1 км автодороги за розрахунками дорожників зростуть у порівнянні з 2022 роком до майже 42,8 мільйонів гривень (трохи більше мільйона доларів). При цьому вартість реконструкції доріг залишиться майже на рівні 2022 року (14,896 млн грн/кілометр).

Витрати на капітальний ремонт доріг в «Укравтодорі» оцінили трохи більше ніж в 7 мільйонів гривень за кілометр. 

Розцінки, які вказує Одеська ОДА, еквівалентні будівництву дороги, а не капітальному ремонту. Хоча…Сьогодні окремі ділянки доріг в громаді дійсно – це не дороги, а напрями. Але, судячи з листа, чекати на позитивне розв’язання проблеми мешканцям громади найближчим часом не варто. 

Тетяна Терзі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь