Городненська громада
Одеська область, Болградський район

Бізнес по-одеськи: в одному з райцентрів Одещини торгують довідками про щеплення

Дата: 15.01.2023 21:22
Кількість переглядів: 119

Бізнес по-одеськи: в одному з райцентрів Одещини торгують довідками про щеплення

16:03 13/01/2023


 

Фото без опису

«Поки держава бореться з корупцією в медицині, вводить електронні направлення, змінюється, щоб полегшити життя пацієнтам, – аферисти, які наживаються на них, нікуди не ділися». Такий допис розмістила на своїй сторінці в Фейсбук журналістка Оксана Піднебесна.

Наша колега розповіла, що натрапила в одному з телеграм-каналів на відкрите оголошення про «офіційні» довідки про вакцинацію. За збігом обставин Оксані дійсно була потрібна карта щеплень своєї дитини, тобто виписка про те, які саме щеплення малеча отримувала з самого народження.

Але журналістка вирішила поцікавитись, чи дійсно має доступ до персональних даних той, хто обіцяє довідку. Виявилось, що має. А конкретно до якоїсь з поліклінік, де видають потрібний документ. Форму «063» Оксані обіцяли зробити всього за якихось 4000 гривень.

«І знаєте, що це означає. Не тільки те, що десь в теплих кабінетах на державних зарплатах (на нашому утриманні) сидять «медики», які працюють у змові з шахраями. А ще й те, що навколо моєї дитини, наприклад, можуть опинитися діти з купленими довідками, – і скільки б держава не боролася з подоланням страшних хвороб, загрози захворіти нікуди не ділися», – написала обурена журналістка та відмітила у дописі Департамент охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації, бо лікарня, що видає довідки, як стало зрозуміло з розмови, знаходиться на території Одеської області.

Згодом у коментарях Оксана написала, що їй вдалося встановити, який медичний заклад «підзаробляє» таким чином. Це виявився Центр первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) у Білгороді-Дністровському.

Цікаво, що вказаний заклад ловлять на шахрайстві не вперше. Так, в жовтні 2021 року журналісти інформаційнї агенції «Юг.Today» розповідали про те, що у Білгород-Дністровському ЦПСМД налагодили продаж сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу. Тоді в соціальних мережах відкрито обговорювалося, до кого можна звернутися, яку саме суму сплатити та навіть можливість «отримати знижку».

За наявною інформацією, після розголосу був відсторонений керівник закладу і відкрито кримінальне провадження щодо одного з лікарів. Проте чим все скінчилось, наразі не відомо.

І ось знов така ж сама ситуація в тому ж самому ЦПСМД.

«Я не можу стверджувати, що це не просто збіг. Але у всесвіту є почуття гумору», – прокоментував допис лікар з Роздільної Іван Черненко, який у позаминулому році розповів широкому загалу про попередню шахрайську схему.

Є в цій історії ще одне цікаве питання. А саме, чому ці схеми не бачать правоохоронні органи, якщо їх так легко вираховують журналісти, які, будемо відверті, ніколи спеціально розкривати злочини не вчилися? Ну це крім того, чи були покарані організатори попередньої оборудки?


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь