Благодійник з Болгарії, який передає Україні генератори, відмовився допомагати «культурному товариству» в Болграді

Дата: 19.12.2022 14:06
Кількість переглядів: 122

Благодійник з Болгарії, який передає Україні генератори, відмовився допомагати «культурному товариству» в Болграді

Фото без опису

Починаючи з 26 листопада активіст з болгарського міста Пловдів Манол Пєйков збирає пожертви на закупівлю генераторів для українців. За цей час його небайдужі співвітчизники переказали на рахунок для збору майже 700 000 левів. Ці гроші вже «перетворилися» на 207 генераторів. Ще 20 пристроїв болгари передали «у натуральному вигляді». Як вже раніше повідомляло інформаційне агентство «Юг.Today»один з цих генераторів вже врятував кінофестиваль в Болграді.

Вчора Манол написав на своїй сторінці в Фейсбук, що наразі в Україну відправлено 23 генератори. І, якщо все буде добре з транспортом, то більшість з тих, що лишаються (які вже належним чином адресовані) поїдуть до нашої країни ще до Різдва.

Наразі в розпорядженні активістів залишилося менше 30 000 левів. Але саме вчора Манол отримав прохання передати до України ще 53 генератори. Лист надійшов від болгарських громад, розташованих в Ізмаїльському та Болградському районах.

У своїй публікації пан Пєйков перерахував назви сіл, які просять про допомогу та відмітив, що в Болгарії навряд чи про них хтось чув. Але «ці села повністю (або майже повністю) населені болгарами – людьми, що говорять на чудовому старовинному діалекті, людьми, які живуть відірваними від «тіла» прабатьківщини, але носять її в серці».

За його словами, йдеться лише про будівлі з важливими громадськими функціями: лікарні, поліклініки, пожежні частини, школи, дитсадки, дошкільні заклади. А ще про Спасо-Преображенський Собор у Болграді. Генератори для них  Манол теж хоче встигнути закупити до Різдва та направити якомога швидше.

Благодійник дуже сподівається на підтримку співгромадян, які співчувають своїм братам, що зараз потерпають від російської агресії. Але, як виявилось, допомога українцям у деяких болгар викликає зовсім інші почуття. І виказали їх не аби де, а в самому Парламенті Болгарії.

Вчора під час обговорення допомоги, яка буде направлена в Україну, представник проросійської партії «Възраждане» Костадін Костадінов, який нещодавно обійняв пост голови Комісії у справах болгар за кордоном, заявив, що генератори, які відправляє в Україну Манол, «призначені для українців, а не для етнічних болгар, що живуть в Україні».

Також, за словами депутатки Парламенту Крємєни Кунєвої, Костадінов назвав Україну «фашистською державою» та в черговий раз розповів про те, що болгари в Україні нібито не мають змоги вивчати рідну мову.

«Якщо я чогось не очікувала, то це спроби представити акцію Манола Пейкова, який відправляє електрогенератори болгарським громадам в Україні, як щось погане, бо вони були призначені для українців, а не лише для тамтешніх болгар… Ділити людей, які потрапили в Болградську лікарню через те, що російська армія скинула бомби на їхні домівки, на болгар і українців – це страшно. Дуже огидно», – поділилася думками пані Кунєва.

На промову Костадінова відреагував і сам Манол Пєйков. На своїй сторінці в Фейсбук він розповів, що напередодні мав з останнім розмову, під час якої той просив передати один з генераторів «культурному товариству «Кирило та Мефодій» (офіціально товариство має дещо іншу назву) у Болграді.

«Рекомендованому» паном Костадіновим під час особистої розмови зі мною «культурному» товариству «Кирило і Мефодій» у місті Болград ми не відправляли генератор — і не збираємось його надсилати. По-перше, тому що ми дізналися з трьох незалежних (але надійних) джерел, що люди, які керують компанією, про яку йде мова: 1) мають сильну пропутінську орієнтацію, і 2) не було доведено, що вони мають добрі наміри, і існують обґрунтовані сумніви, що даний генератор можуть продати, а не використовувати для суспільних потреб. А по-друге, тому що компанія і так проводить свої збори на території будинку культури, куди ми вже направили генератор», – написав Манол.

При цьому він додав, що значна частина закуплених (і подарованих) генераторів йде саме етнічним болгарам з українським громадянством. Отримувачами пристроїв з першої партії (в якій через обмежені габарити автомобіля було «всього» 23 генератори) стали наступні установи:

  • Середня школа № 16 у болгарському мікрорайоні Тернівка міста Миколаєва, де також розташована болгарська недільна школа «Тодор Мінков»;
  • Терновський будинок культури в місті Миколаєві, де також розташоване бомбосховище болгарського району Тернівка;
  • Культурний центр у неофіційній столиці бессарабських болгар Болграді (2 одиниці);
  • Централізована бібліотечна система міста Болград;
  • Болградська дитяча музична школа;
  • Центр фізичного здоров’я в Болграді.

Також два генератори були передані бессарабському болгарину Івану Русєву, який опікується природним парком «Тузловські лимани» в Білгород Дністровському районі.

Що ж до вказаного культурного товариства, то Манол запропонував Костадінову, якщо для нього це так важливо, самому відправити цим людям генератор. Адже слова повинні бути підкріплені справами.

«На відміну від нього (Костадінова – Авт.) та його соратників, ми – нормальні, поважні громадяни цієї планети – не ділимо людей на «болгар» та «інших». Люди – це перш за все люди. Величезна частина людей, які проживають на території України (як етнічні болгари, так і всі інші), через віроломну та руйнівну навалу сусіда зі сходу, наразі перебувають у стані крайньої потреби. Для них і призначені наші пожертви», – додав Манол Пєйков.

Таку ж думку в своєму дописі виказала і Крємєна Кунєва.

«Я щиро сподіваюся, що генератори, які Манол надіслав в Україну, послужать збереженню життя та здоров’я кожного громадянина країни, незалежно від його походження», – написала депутатка.

Додамо, що наразі користувачі соцмережі активно діляться дописом Манола та просять перекласти основну інформацію англійською мовою, аби її зрозуміли і в інших, не слов’янських, країнах. Також за допомогою у коментарях звертаються мешканці гагаузьких сел півдня Одещини. Їм Манол теж обіцяє допомогти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь