Городненська громада
Одеська область, Болградський район

В селі Ренійської громади змінять час святкування Різдва, залишать далекобійників без колядок та ретельно перевірять традиційний одяг обряду

Дата: 15.12.2022 13:46
Кількість переглядів: 99

В селі Ренійської громади змінять час святкування Різдва, залишать далекобійників без колядок та ретельно перевірять традиційний одяг обряду

Фото без опису

Різдвяний обряд «Мошу», який щорічно проводять в селі Орлівка Ренійської громади 25 грудня, у минулому році увійшов до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Унікальність обряду полягає в тому, що він найхимернішим чином поєднує в собі християнські та язичницькі мотиви, причому елементи язичництва збереглися з давнини, коли у предків індоєвропейських народів існував розвинений культ сонця. Тобто доісторична традиція звичаю пов’язана із днем зимового сонцестояння – саме цього дня відзначався язичницький Новий рік. Він символізує собою «відродження сонця»: після найкоротших днів у році (20 числа грудня) світловий день збільшується, а ніч скорочується.

«Мошу» –  це обряд суто чоловічого колядування. Більш того, участь в ньому приймають тільки чоловіки, які свого часу пройшли військову службу. І колядують вони у збереженій з тих часів військовій та військово-морській формі. Цей елемент вже кілька десятиліть служить невід’ємним атрибутом обряду.

Фото без опису

Колядують чоловіки всю ніч з 24 на 25 грудня. А вранці близько дев’ятої години зустрічаються в центрі села, де відбувається головне дійство – боротьба Мошу.

Цьогоріч у зв’язку з військовим станом в обряд святкування будуть внесені зміни. Про це нашим колегам з видання Рені-Одеса розповіли голова Ренійської громади Ігор Плєхов та староста Орлівки Михайло Кіронакі.

За словами голови громади, щодо питання проведення обряду в Орлівці відбулися громадські слухання.

«Оскільки через село Орлівка проходить траса М-15 і рух нею великовантажного транспорту став інтенсивнішим, ми попросили колядників не зупиняти машини і не співати для далекобійників колядки. Тим більше, що проїжджі, які не в курсі місцевих подій, завжди шоковані маскою Мошу і наполегливістю хлопців у військовій формі. Учасники обряду погодилися з тим, що колядувати на трасі цього року не варто. Також знайшли розуміння і щодо дотримання комендантського часу», – повідомив Ігор Плєхов.

Тож колядувати хлопці розпочнуть 24 грудня о 12:00 та завершать до 22:00 години. Вже вранці 25 грудня всі учасники обряду на чолі з Мошу продовжать свято з 8:00 – і далі за традицією.

Фото без опису

Уважно буде розглянуто питання форми учасників обряду. Цього року перед святом всю форму буде перевірено – щоб не було шевронів та інших нашивок із символікою країни-агресора.

«Коли ми обговорювали, як проводитимемо свято, думки були різні, але знайшли спільне рішення. Ми вважаємо, що свято обов’язково треба провести: традиція не повинна перериватись навіть у період воєнного стану», — каже Михайло Кіронакі.

Фото без опису

Тож унікальний обряд, під час якого Добро завжди перемагає Зло, в Орлівці відбудеться. Сподіваємось, що вже зовсім скоро нашим захисникам вдасться перемогти й головне Зло, яке наразі спіткало нашу країну. І надалі обряд «Мошу» проходитиме тільки за мирних часів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь