Городненська громада
Одеська область, Болградський район

В селі Ренійської громади змінять час святкування Різдва, залишать далекобійників без колядок та ретельно перевірять традиційний одяг обряду

Дата: 15.12.2022 13:46
Кількість переглядів: 103

В селі Ренійської громади змінять час святкування Різдва, залишать далекобійників без колядок та ретельно перевірять традиційний одяг обряду

Фото без опису

Різдвяний обряд «Мошу», який щорічно проводять в селі Орлівка Ренійської громади 25 грудня, у минулому році увійшов до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Унікальність обряду полягає в тому, що він найхимернішим чином поєднує в собі християнські та язичницькі мотиви, причому елементи язичництва збереглися з давнини, коли у предків індоєвропейських народів існував розвинений культ сонця. Тобто доісторична традиція звичаю пов’язана із днем зимового сонцестояння – саме цього дня відзначався язичницький Новий рік. Він символізує собою «відродження сонця»: після найкоротших днів у році (20 числа грудня) світловий день збільшується, а ніч скорочується.

«Мошу» –  це обряд суто чоловічого колядування. Більш того, участь в ньому приймають тільки чоловіки, які свого часу пройшли військову службу. І колядують вони у збереженій з тих часів військовій та військово-морській формі. Цей елемент вже кілька десятиліть служить невід’ємним атрибутом обряду.

Фото без опису

Колядують чоловіки всю ніч з 24 на 25 грудня. А вранці близько дев’ятої години зустрічаються в центрі села, де відбувається головне дійство – боротьба Мошу.

Цьогоріч у зв’язку з військовим станом в обряд святкування будуть внесені зміни. Про це нашим колегам з видання Рені-Одеса розповіли голова Ренійської громади Ігор Плєхов та староста Орлівки Михайло Кіронакі.

За словами голови громади, щодо питання проведення обряду в Орлівці відбулися громадські слухання.

«Оскільки через село Орлівка проходить траса М-15 і рух нею великовантажного транспорту став інтенсивнішим, ми попросили колядників не зупиняти машини і не співати для далекобійників колядки. Тим більше, що проїжджі, які не в курсі місцевих подій, завжди шоковані маскою Мошу і наполегливістю хлопців у військовій формі. Учасники обряду погодилися з тим, що колядувати на трасі цього року не варто. Також знайшли розуміння і щодо дотримання комендантського часу», – повідомив Ігор Плєхов.

Тож колядувати хлопці розпочнуть 24 грудня о 12:00 та завершать до 22:00 години. Вже вранці 25 грудня всі учасники обряду на чолі з Мошу продовжать свято з 8:00 – і далі за традицією.

Фото без опису

Уважно буде розглянуто питання форми учасників обряду. Цього року перед святом всю форму буде перевірено – щоб не було шевронів та інших нашивок із символікою країни-агресора.

«Коли ми обговорювали, як проводитимемо свято, думки були різні, але знайшли спільне рішення. Ми вважаємо, що свято обов’язково треба провести: традиція не повинна перериватись навіть у період воєнного стану», — каже Михайло Кіронакі.

Фото без опису

Тож унікальний обряд, під час якого Добро завжди перемагає Зло, в Орлівці відбудеться. Сподіваємось, що вже зовсім скоро нашим захисникам вдасться перемогти й головне Зло, яке наразі спіткало нашу країну. І надалі обряд «Мошу» проходитиме тільки за мирних часів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь