"До весни доведеться жити в дуже гірких умовах": інтерв'ю з гендиректором одеського ДТЕК про світло (відео)

Дата: 15.12.2022 12:58
Кількість переглядів: 106

"До весни доведеться жити в дуже гірких умовах": інтерв'ю з гендиректором одеського ДТЕК про світло (відео)

ОДЕСЬКА ОБЛАСТЬ 

"До весни доведеться жити в дуже гірких умовах": інтерв'ю з гендиректором одеського ДТЕК про світло (відео)

 Про останні російські атаки на енергетичну інфраструктуру в області, блекаут, "несправедливі" відключення, звернення клієнтів та до чого готуватися жителям взимку читайте в інтерв'ю «Суспільного» з генеральним директором ДТЕК Одеські електромережі Дмитром Григор'євим.

Наслідки ударів по енергетичній інфраструктурі Одещини 5 та 10 грудня. Який процент пошкоджено?

Можу лише сказати, що внаслідок цих ударів Одесу та більшу частину Одеського району знеструмили двічі. Без світла залишалися близько 700 тис. клієнтів. Ми двічі заживлювали критичну інфраструктуру — це навіть складніше, ніж підйом з нуля. Потім намагалися зробити все, щоб по черзі, хоч на якийсь час надати нашим клієнтам світло. Процес тривав дуже довго. Клієнти чекають світло з усіма електроприладами увімкненими до мережі й починаються мережеві аварії.

Чи були поранені серед співробітників?

Ні, не було.

Як відбувається відновлення енергетичної інфраструктури?

Ми працюємо в будь-яку погоду. Цілодобово, якщо це потрібно. Наші люди — залізні, але і їм треба відпочинок. Однак зазначу, доки кожен клієнт не отримує послугу електропостачання — ми будемо працювати.

Чи можливий повний блекаут на Одещині у разі повторних ударів? Наскільки область до цього готова?

Наразі двічі був блекаут міста і ми дуже швидко це відновили. Якщо двічі підіймалися, зробимо це ще раз.

Якщо не буде нових ударів, за який час приблизно плануєте перейти до відключень за графіком?

Це залежить від дуже великої кількості факторів. По-перше, від обсягів генерації потужності в країні. Це залежить від того, що буде з нашим режимом мережі, які тільки відновлюються і це поступовий процес для того, щоб давати світло всім абонентам на деякий час. І тільки потім ми зможемо говорити на який час, у якій черзі й коли ми будемо гарантувати це постійно.

Люди здебільшого обурені не відключенням електрики, а тим, що це відбувається, на їхню думку, несправедливо. За відсутності аварій в одному будинку світла може не бути по кілька діб, а в іншому й не вимикають. Поясніть, чому так відбувається?

Тому, що деякі клієнти перебувають на одній мережі з критичною інфраструктурою і ця інфраструктура заживлюється першою.

Також можливо, що після відновлення подачі електроенергії через аварії на мережі в деяких клієнтів світло є, в інших немає. У когось кабелі, у когось запобіжники, у когось пошкоджений вимикач. Це залежить від мережі, яка будувалася у мирний час. Вона не призначається для того, щоб три-чотири рази на добу вмикати на повну потужність. І, на жаль, ми цього не витримуємо.

Скільки звернень щоденно надходить до ДТЕК?

Наш колцентр працює у посиленому режимі, але це не єдиний канал зв’язку з нами. Якщо раніше ми отримували за місяць десь 120-150 тис. дзвінків, то зараз маємо інформацію, що до нас намагалися додзвонитися до 30 тис. клієнтів за добу.

Та навіть збільшена кількість операторів в колцентрі недостатня. Не тільки тому, що операторів недостатньо, а й тому, що канали зв’язку, пропускну спроможність яких ми вже збільшували вдвічі, не пропускають такої кількості дзвінків.

Скільки в середньому аварій на день трапляється наразі через перевантаження мереж?

Ситуація змінюється динамічно. Коли ми відпрацювали й надали електрику в один вузол, там сталося декілька аварій. Але на ранок у нас залишалося близько 200 заявок щодо пошкодження.

Чому не можна вмикати всі електроприлади після відновлення електроенергії?

Розраховуючи внутрішньобудинкову мережу, проєктант застосовує коефіцієнт одночасності 0,4.

Наприклад, візьмемо п’ятиповерховий будинок, збудований у вісімдесяті роки з потужність 5 кВт. Отже, вся мережа розрахована на те, що одночасно споживати повну потужність будуть лише 40% клієнтів.

Але зараз, коли клієнти очікують світло, вони вмикають у мережу все. Тому можливі аварії на внутрішньобудинкових мережах. Можливі аварії на щитових будинків, можливі аварії на наших підстанціях. Це говорить про те, що є перевантаження і ми працюємо правильно: у нас не горять трансформатори, у нас виходять з ладу запобіжник. Ми приїжджаємо, міняємо їх. Але це велика кількість роботи. Треба розуміти, де це сталося, отримати від клієнта інформацію.

Скільки потрібно часу на відновлення всієї енергетичної інфраструктури Одещини після ракетних ударів?

Для того, щоб відновити мережі до мирного часу, треба дуже великий час. Це питання потрібно ставити не тільки нам, а й працівникам Укренерго. Як тільки ми впораємося з системними аваріями на розподільчій мережі, ми з вами зустрінемось знову і поговоримо про перехід на стабілізаційні відключення.

Відключення світла на Одещині триватимуть до кінця зими або навіть довше?

В ДТЕК немає жодної електростанції або великої підстанції, яка не зазнала ушкодження. Тому, це процес тривалий і до весни нам доведеться жити в дуже гірких умовах.

 

✅  Стань частиною спільноти « Кут Огляду» в facebook та запроси друзів!

«Кут Огляду» ближче до читача!

Все новини Бесарабії та України тут і зараз:

✅  Коротко і по суті. Підпишіться на наш Telegram-канал

✅ Підтримай нас в Instagram


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь