Чи справді болгари півдня Одещини не мають змоги вивчати рідну мову: відповідь болгарському політику, який поширює російські наративи

Дата: 13.12.2022 18:19
Кількість переглядів: 142

Чи справді болгари півдня Одещини не мають змоги вивчати рідну мову: відповідь болгарському політику, який поширює російські наративи

Фото без опису

У п’ятницю 9 грудня депутати Народних зборів (парламенту) Болгарії під час остаточного голосування схвалили перший в історії країни пакет військової допомоги Україні. Як вже розповідало читачам інформаційне агентство «Юг.Today», це рішення стало наслідком чотирьохгодинних дебатів парламентарів 3 листопада. Тоді воно було практично одностайно ухвалено голосами дупутатів від політичних сил ГЕРБ, «Продължаваме промяната», «Движение за права и свободи», «Демократична България» и «Български възход». Проти очікувано проголосували лише 49 депутатів від проросійських партій БСП та «Възраждане».

Нагадаємо, що саме представник останньої партії Костадін Костадінов нещодавно обійняв пост голови Комісії у справах болгар за кордоном. І саме Костадінов проштовхує в своїй країні наративи щодо того, ніби бессарабські болгари страждають від утисків української влади та чекають на прихід путіна. Тому він та його прибічники виступають проти постачання Україні зброї нібито через те, що цією зброєю українці вбиватимуть болгар в Бессарабії та інших регіонах їхнього компактного проживання.

Але під час остаточного голосування одіозний парламентарій використав інший «аргумент».

«Перш за все я хочу сказати те, що було згадано, я повторю це – там було дуже багато закрито болгарських… насправді не зовсім шкіл. Було припинено викладання болгарської мови в усіх школах України, де проживає болгарське населення. В даний час немає жодної державної школи, в якій би викладали болгарську мову. Її не існує, і не існує роками. Коли ми це сказали з «Возраждане», нас звинуватили в брехні, мовляв, «це неправда, є недільні школи». Так, є недільні школи, але вони не державні. Держава не бере участі в їх фінансуванні та не підтримує їх…», – заявив з трибуни парламенту Костадінов.

Те, що слова проросійського політика, м’яко кажучи, не є правдою, вже довело болгарське видання Factcheck.bg. У своїй статті наші болгарські колеги, зокрема, навели в якості доказів коментарі бессарабських та таврійських болгар, які залишили на сторінці української режисерки Тетяни Станєвої під дописом, присвяченим саме цій промові.

Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису

Ми не вважаємо доцільним зупинятися зараз на тезах Закону про повну загальну середню освіту, який гарантує корінним народам України вивчення у школах рідної мови, а також представникам національних меншин навчання мовами Евросоюзу. Адже про те, що цей закон працює, нам, як і багатьом мешканцям півдня Одещини, відомо з власного досвіду. Бо в нас, як і в багатьох з вас, є друзі, знайомі та родичі, які вивчають, або викладають мови національних меншин у різних учбових закладах. В тому числі і болгарську.

Тому за більш докладною інформацією щодо того, як діти, які мають болгарське походження, вивчають рідну мову, ми звернулися до викладачів та учнів Кирничанської ЗОШ (Суворовська громада).

Наші співрозмовники розповіли нам, що у вказаній школі болгарську мову вивчають учні 5-9 класів. У 5 класі, який займається за програмою НУШ, на це виділяється дві години на тиждень. Учні 6-9 класів, що займаються ще за старою програмою, мають один урок болгарської мови на тиждень.

Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису

До того ж в селі працює Недільна болгарська школа, яку за бажанням відвідують учні усіх класів. Тут діти поділені на групи за віком. Крім болгарської мови та літератури, тут викладають історію та географію Болгарії, хореографію та вокал.

Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису

Навчаються в Недільній школі половина учнів Кирничанської ЗОШ. Додамо, що серед населення села багато представників інших національностей. Тож це майже всі діти, які мають болгарське походження.

За словами викладачів, в деяких школах в болгарських селах на вивчення болгарської мови виділяється трохи більше часу – дві години на тиждень. Це підтверджує і Тетяна Станєва, донька якої навчається у 8 класі Криничненьської ЗОШ (Криничненська громада Болградського району). Дівчинка також відвідує Недільну болгарську школу.

Ось так на прикладі двох болгарських сіл, назви яких, до речі, часто плутають мешканці регіону, ми провели власний фактчекинг та довели, що інформація, яка наразі з «високих трибун» доноситься до пересічних мешканців Болгарії, не відповідає дійсності.

А ось на окупованих росіянами територіях, зокрема в Запорізькій області, вивчення болгарської мови в так званих державних закладах наразі заборонене. Заборонена і робота недільних болгарських шкіл. Про це в коментарях до того ж посту Тетяни пишуть наші співвітчизники, які опинилися в окупації. Більш того, болгарам навіть забороняють говорити рідною мовою, бо окупанти не визнають ніяких інших культур, крім російської.

Фото без опису

Зробимо невеличку ремарку: за часів радянської влади дітям у школі забороняли розмовляти болгарською навіть під час перерв. І взагалі, людей, які розмовляли будь якою іншою мовою, окрім російської, називали неосвіченими. А будь який акцент вважався ознакою селюка.

Фото без опису
Фото без опису

Тож ми маємо справу з вигадками, метою транслювання яких є аж ніяк не турбота про братів-болгар на чужині.

Тому ми звертаємось до болгар, які проживають на півдні Одещини, з проханням розповісти про те, де та як ваші діти вивчають рідну мову. Додавайте свої розповіді у коментарі до цього посту на нашій сторінці в Фейсбук.

Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису

P.S. Автор коментаря на останньому фото розповідає, що 3 березня поточного року у Херсоні мали відкрити Болгарський культурний центр. Наразі установа розграбована російськими окупантами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь