Городненська громада
Одеська область, Болградський район

Мешканців Болградської ТГ запрошують долучитися до перейменування вулиць: які варіанти та де можна висловити свою думку

Дата: 06.12.2022 21:29
Кількість переглядів: 98

Мешканців Болградської ТГ запрошують долучитися до перейменування вулиць: які варіанти та де можна висловити свою думку

Фото без опису

Болградська міська рада розмістила на своєму сайті інформаційне повідомлення про проведення громадських обговорень щодо перейменування (найменування) об’єктів топоніміки, вулиць, провулків, площ та інших споруд на території Болградської громади. Про це повідомляє інформаційне агентство «Юг.Today» з посиланням на сторінку Болградської міської ради в Фейсбук.

За інформацією, викладеною у документі, виконавчий комітет Болградської міської ради розпочинає громадське обговорення пропозицій щодо перейменування об`єктів топоніміки на території Болградської територіальної громади Одеської області.

Варто відмітити, що список вулиць та провулків, яким мають намір надати нові назви, виявився досить великим. Також до нього додали топоніми, які наразі не мають назв. Це сквери у самому Болграді та селах, які ідентифікують лише за адресами.

Так в Болграді планують перейменувати шість вулиць та два провулки. Майже для кожного топоніма підготували кілька варіантів можливих назв.

Наприклад вулицю Мініна та Пожарського пропонують назвати на честь Юрія Бондаренка – уродженця Болграда, який загинув у вересні цього року під час виконання бойового завдання. Також для цієї вулиці запропоновані ще два варіанти назв – Козацька та Молодіжна.

Цілих п’ять назв підготовлено щодо перейменування вулиці Московської. Перша з них – на честь Ігоря Хінєва. Ігор Хінєв – уродженць міста Болград, загинув у 2014 році в ході проведення АТО в Донецькій області. Друга – на честь Руслана Прусова, який загинув у листопаді 2021 року від рук російських загарбників, віддавши своє життя за свободу, незалежність та територіальну цілісність України. Крім того, учасників обговорення просять розглянути ще одну назву, пов’язану з героїзмом українців, які захищають нашу Батьківщину від російської агресії, – вулиця Захисників острова Зміїний. Також розглядаються назви вулиця Тараса Шевченка та вулиця Київська.

Вулицю Паризької Комуни пропонують назвати на честь лейтенанта Максима Мединського, який загинув в Харківської області в бою з російським агресором у квітні цього року. Ще один варіант назви – вулиця Героїв України. Розглядається і варіант повернення історичної назви, яку вулиця мала до 1961 року, – Тракіївська.

На честь Ігоря Хінєва або Руслана Прусова пропонують перейменувати іще одну вулицю – вулицю Пушкіна. Також цю вулицю можуть назвати на честь українського педагога та композитора Данила Крижановського, який свого часу працював викладачем російської та латинської мов у чоловічій гімназії (нині – гімназія ім. Г.С. Раковського). Або на честь Тараса Шевченка. Є серед пропозицій і нейтральний варіант – Паркова.

Провулок Пушкіна можуть назвати Затишним або Парковим. Також для голосування запропонована назва Івана Франка.

Три назви підготовлено для перейменування вулиці Суворова. Перша з них – на честь Олександра Калова. Олександр Калов – уродженець міста Болград, командир десантно-штурмової роти, загинув у жовтні цього року під час ворожого артилерійського обстрілу в ході штурму визначеного рубежу в Херсонської області. Друга – на честь гетьмана Богдана Хмельницького. Також вулицю можуть назвати Болгарською. А провулок Суворова пропонують назвати Арцизьким.

Вулицю 25 Чапаєвської дивізії хочуть назвати на честь Віктора Оцерклевича. Герой України, капітан Збройних Сил України, уродженець міста Болград Віктор Оцерклевич загинув 06 квітня 2022 року від рук російських окупантів в Луганської області. Також вулиці можуть повернути історичну назву – Північна.

Для скверу біля Спасо-Преображенського собору запропоновано кілька назв: Захисників України, Преображенський, Соборний та Бойової слави.

Сквер по вулиці Училищній можуть назвати на честь Захисників Зміїного. Також розглядаються назви Юнацький та Футбольний.

А сквер на вулиці Болгарських ополченців може стати сквером Борців за Незалежність. Або сквером Миру. Ще одна можлива назва – Миколаївський.

Також назву має отримати безіменний сквер, розташований біля міського стадіону. Його пропонують назвати Спортивним.

Десять об’єктів запропоновано до перейменування у селі Виноградівка. По-перше, пропонують перейменувати саме село, повернувши йому історичну назву Курчу або Куртчу з метою допомогти гагаузам зберегти свою ідентичність. А також з метою зняття плутанини в назвах населених пунктів в одному районі (три села з назвою Виноградівка у Болградському районі). Але розглядається і варіант залишити існуючу назву, яка не несе в собі символів комуністичного строю.

Що ж до топонімів, які підпадають під перейменування, то це вулиці та провулки з традиційними для пострадянського простору назвами – Гагаріна, Гайдара, Некрасова, Пушкіна, Хворостіна та Гоголя.

Для перейменування вулиці Гагаріна розглядають чотири назви. Перша з них на честь Віталія Шрубковського. Старший сержант Віталій Шрубковський загинув внаслідок ворожого артилерійського обстрілу вогневих позицій в Херсонської області в жовтні поточного року. Також вулицю можуть назвати Тіниста, Джерельна або Бірлік. Остання назва в перекладі з гагаузької означає «Єдність». Провулок Гагаріна пропонують назвати провулком Жеку Балабана – першого старости села на початку ХІХ століття.

Вулиця Гайдара може отримати унікальну назву Качамак ойлу. Буквально означає «дорога-лазівка», якою користувалися мешканці села в складні часи, наприклад, під час Голодомору 1946-1947 років. Також її пропонують назвати Перлинною.

Вулицю Некрасова можуть назвати Приозерною або Озерною, так як вона знаходиться близько до озера Ялпуг.

Вулицю Пушкіна в Виноградівці пропонують назвати на честь Ігоря Проскуровського. Увічнення пам’яті загиблого учасника війни з російським агресором. Старший лейтенант Ігор Проскуровський загинув у жовтні 2022 року внаслідок чисельних осколкових уражень тіла під час ведення розвідувальних дій в Херсонської області. Також мешканці розглядатимуть назви Св. Георгія Побідоносця та Сонячна.

Вулицю Хворостіна може стати вулицею Іллі Каракаша. Ілля Каракаш – український дипломат та вчений, засновник та перший Голови гагаузького суспільного національно-культурного руху України. Також запропоновано назву Тиха.

Назву провулку Гоголя можуть залишити без змін, мотивуючи тим, що більшість його творів присвячена Україні та українському народу. Крім того, розглядається назва «Акдере». Даний провулок спускається до яру, де притікає мілка річка, в гагаузькій мові «дере» означає «річка», або «яр».

Один з безіменних скверів в селі пропонують назвати сквером Дружби, інший – сквером Миру.

Багато об’єктів для перейменування і в Залізничному.

Вулицю Гоголя тут пропонують назвати на честь Тараса Шевченка, вулицю Добровольського – вулицею Добровольців, Курчатова – вулицею Єдності, Кутузова – Болгарською, Маяковського – Затишною, Пушкіна – Степовою, Ушакова – Залізничною, Ціолковського – Буджакською.

Для перейменування вулиці Єрмака пропонують розглянути назву на честь Костянтина Карагеза. Уродженець сіла Залізничне Болградського району Костянтин Карагез загинув у жовтні 2022 року під час ворожого артилерійського обстрілу займаного рубежу в Херсонської області.

Провулок Залізничний мають намір назвати на честь Руслана Дунєва. Руслан Дунєв – уродженець сіла Залізничне Болградського району. Загинув у жовтні 2022 року від рук російських загарбників, віддавши своє життя за свободу, незалежність та територіальну цілісність України.

Також у Залізничному пропонують назвати парк, розташований біля будинку культури назвати парком Дружби Народів.

У селі Табаки мають намір перейменувати шість вулиць.

Вулицю Гагаріна пропонують назвати або Бессарабською або Туканською.

Вулицю Єсеніна можуть перейменувати на честь Сергія Бахчеджи. Сергій Бахчеджи – уродженець села Кубей Болградського району. Загинув у червні 2022 року від поранень, несумісних з життям, отриманих у результаті здійснення противником артилерійського обстрілу позицій підрозділу в Донецької області. Також пропонуються назви Світла, Болгарська, Дружби, Ямбольська та Буджакська.

Вулицю Комарова пропонують назвати Благовіщенською, Суворова – Сонячною, Толбухіна – Тінистою або Слівенською.

Також винесена пропозиція щодо виправлення назви вулиці Троянвальської на Траянвальську.

Одну вулицю мають перейменувати у селі Оксамитне. Це вулиця Суворова. Обговорюється назва на честь Сергія Манулова. Сергій Манулов – уродженець села Оксамитне Болградського району, загинув 14 червня 2014 року в підбитому літаку ІЛ-76 в Луганської області під час проведення АТО. Інша можлива назва – Центральна.

Вулицю Суворова також перейменують у селі Владичень. Для цього розглядаються дві назви – Захисників України та Миру.

Вулицю Горького у цьому ж селі пропонують назвати на честь Віктора Кожуріна. Віктор Кожурін – уродженець Владичені. Загинув у 2015 році в ході проведення АТО в Донецької області. Також розглядаються назви Бессарабська та Райдужна.

Сквер, розташований біля пам`ятника «Воїнам визволителям» по вулиці Дунайська хочуть назвати Миколаївським.

Для іншого скверу, розташованого у центрі населеного пункту, обирають назви між сквером Івана Вазова та сквером Квітковим.

Обговорення проходитимуть у форматі листів–опитувань осіб, що проживають або мають відношення до об’єкту, який пропонується перейменувати.

Графік проведення письмового опитування розміщений на сайті. Викласти свої пропозиції також можна в листі–опитуванні за місцем свого проживання за наступними адресами:

  • місто Болград, вул. Шпитальна, 45, приймальня;
  • старостат села Виноградівка по вул. Іордана Банєва, 69;
  • старостат села Владичень по вул. Центральна, 37;
  • старостат села Залізничне по вул. Бессарабська,92;
  • старостат сіл Оксамитне та Тополине по вул. Суворова, 10;
  • старостат села Табаки по вул. Болградська, 143.

Ті, хто перебувають за межами населених пунктів Болградської територіальної громади, можуть подавати свої пропозиції у письмовій формі із зазначенням прізвища, імені, по батькові, адреси та контактного номеру телефону особи на електронну або поштову адресу Болградської міської ради.

Електронна адреса: miskarada@bolgrad.odessa.gov.ua

Поштова адреса: 68702, Одеська область, Болградський район, м. Болград, вул. Шпитальна, 45, тел (04846)41259.

Також бажаючі можуть пройти опитування в Google-формі.

Усі пропозиції учасників громадського обговорення приймаються у строк до «02» січня 2023 року включно.

Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються і не розглядаються.

Консультації з питань, проведення громадського обговорення можна отримати:

  • у відділі містобудування та архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства та державного архітектурно будівельного контролю Болградської міської ради: 68702, вул. Терещенка, 65, м. Болград, Одеська область, та за телефоном (04846) 4 32 09;
  • у старостаті села Виноградівка по вул. Іордана Банєва, 69, тел. 063 128 1574;
  • у старостаті села Владичень по вул. Центральна, 37, тел. 073 319 4487;
  • у старостаті села Залізничне по вул. Бессарабська,92, тел. 063 472 5201;
  • у старостаті сіл Оксамитне та Тополине по вул. Суворова, 10, тел. 097 556 1532;
  • у старостаті села Табаки по вул. Болградська, 143, тел. 093 603 9017.

Результати громадського обговорення будуть оприлюднені організатором громадського обговорення на офіційному сайті Болградської міської ради протягом п’яті робочих днів після проведення громадського обговорення.

Відділ містобудування та архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства та державного архітектурно будівельного контролю Болградської міської ради Одеської області

Ознайомиться з переліком об’єктів, розташованих на території Болградської територіальної громади, яким пропонуються присвоїти нову назву, а також зі зразком листа – опитування, графіком проведення письмового опитування осіб, які проживають або мають відношення до об`єктів топоніміки, що підлягають перейменуванню, розташованих на території Болградської територіальної громади Болградського району Одеської області, можна за посиланням.

Діана ГЕРГІНОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь