Департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин

Дата: 12.11.2022 17:19
Кількість переглядів: 149

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

🔴 ВІДКРИТА ДИСКУСІЯ АГРАРІЇВ ОДЕЩИНИ З ПОДАТКІВЦЯМИ

❗09 листопада спільна онлайн нарада фахівців Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА під керуванням Алли Стоянової, Головного управління ДПС в Одеській області та представників аграрного бізнесу.

⚡️Тема для обговорення "Механізм застосування мінімального податкового зобов'язання"

📢Спікери:

✅ Алла Стоянова директор Департаменту агрополітики;

✅ Валентина Терзі начальник відділу адміністрування податку на прибуток, неприбуткових установ і організацій та спрощеної системи оподаткування управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області.

🙌Участь взяло понад 100 суб’єктів господарювання аграріїв Одеського регіону.

💬Алла Стоянова зазначила, що “окрім військового існує також економічний фронт. Наша стратегічна мета - зробити так, щоб бізнес працював. Зустрічі з представниками бізнесу це дуже важливо задля роботи умовах війни. Тож ми працюємо, віримо в Україну та готуємося до великої відбудови. Зустріч довела, що бізнес і влада готові разом та у діалозі долати величезні проблеми. Ця спільна робота вже дає позитивний результат”.

📝Із цього року для власників та користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення введено обов'язок зі сплати мінімального податкового зобов'язання на 1 га угідь. Проте війна внесла свої корективи.

✍️Ключові теми обговорення:

✅Хто сплачуватиме мінімальне податкове зобов’язання?

✅Як обчислюється мінімальне податкове зобов’язання?

✅Який порядок сплати МПЗ та звітування?

✅Які податки та збори будуть враховані у зменшення мінімального податкового зобов’язання?

📊Мінімальне податкове зобов'язання – це мінімальна величина податкового зобов'язання зі сплати податків, пов'язаних з:

✔ виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції;

та/або

✔ власністю або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.

📜При цьому, мінімальне податкове зобов'язання не визначається для:

- земельних ділянок, що використовуються дачними (дачно-будівельними) та садівничими (городницькими) кооперативами (товариствами), а також набуті у власність/користування членами цих кооперативів (товариств) у результаті приватизації (купівлі/продажу, оренди) у межах земель, що належали цим кооперативам (товариствам) на праві колективної власності чи перебували у їх постійному користуванні;

- земель запасу;

- не витребуваних земельних часток (паїв), розпорядниками яких є органи місцевого самоврядування, крім таких земельних часток (паїв), переданих органами місцевого самоврядування в оренду;

- земельних ділянок зон відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи;

- земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 1 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів. (ст. 38 прим. 1.2 Податкового кодексу України).

❗Як зазначила Валентина Терзі, мінімальне податкове зобов'язання щодо кожної земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої проведена або не проведена обчислюється за формулами, наведеними у ст. 38 прим. 1 Податкового кодексу України

📌Основними показниками для розрахунку являються:

Нормативна грошова оцінка;

Встановлений Коефіцієнт - 0,05 (у 2022-2023 роках – 0,04 згідно ст.67 підрозд. 10 р.XX ПКУ);

Кількість місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності або оренді.

💥Визначення мінімальної величини податкового зобов'язання для юридичних осіб стосується 3 податків, це: податок на прибуток підприємств, єдиний податок з юридичних осіб (3 група - за ставками 2,3,5 відс.), єдиний податок (4 група - сільськогосподарські товаровиробники). Звертаємо увагу, що частиною зобов’язань з податку на прибуток підприємств, єдиного податку 3 та 4 групи платників податку — власників, орендарів, користувачів земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, буде позитивне значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених протягом звітного року податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок. Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання здійснюватиметься у складі окремого додатку до податкової декларації.

🤝Фахівець зазначила, що мінімальне податкове зобов'язання розраховується один раз на рік у річних звітах, або у звіті за грудень (для платників єдиного податку 3 групи, за ставкою 2 відс.). Вперше мінімальне податкове зобов'язання розраховується за підсумками 2022 року.

Штрафні санкції, передбачені ст.123 Кодексу, при визначенні податкових зобов'язань платників податків з урахуванням мінімального податкового зобов'язання за 2022 рік не застосовуються (п. 65 підрозд. 10 розд. XX "Перехідні положення" Податкового кодексу)

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь