Болгарія може доєднатися до списку країн, що надають Україні військову допомогу

Дата: 08.11.2022 13:34
Кількість переглядів: 194

Болгарія може доєднатися до списку країн, що надають Україні військову допомогу

Фото без опису

Болгарія може стати ще однією країною, яка надаватиме Україні військову допомогу. Дискусії щодо військової допомоги точаться у болгарському парламенті. Про це повідомляє інформаційне агентство «Юг.Today» з посиланням на 24 Канал.

Досі Болгарія не надавала допомогу Україні зброєю, однак взяла на себе ремонт української техніки та прийом біженців. Наразі ж в Болгарії оборонний та зовнішньополітичний комітети парламенту схвалили дві пропозиції розпочати передачу Україні військової допомоги.
Пропозиції були подані проєвропейськими партіями «Граждани за европейското развитие на България», ГЕРБ («Громадяни за європейський розвиток Болгарії», ГЄРБ) та «Демократична България» («Демократична Болгарія»). Законопроєкт пройшов комітети й очікується, що він матиме достатню підтримку на пленарному засіданні.

Цілком очікувано проти законопроєкту виступають проросійські партії – «Българска социалистическа партия», БСП (Болгарська соціалістична партія, БСП) та «Възраждане» («Відродження»). Нагадаємо, що саме представник останньої партії нещодавно обійняв пост голови Комісії у справах болгар за кордоном. Крім того, проти такого рішення і президент Болгарії Румен Радев.

Депутат та ексглава болгарського МЗС Крістіан Вігенін заявив, що відправка зброї в Україну опосередковано робить Болгарію частиною конфлікту.

Проросійська партія «Възраждане» звернулася до Міноборони з проханням проаналізувати ситуацію. Виконувач обов’язків міністра оборони Дімітар Стоянов заявив, що рішення про військову допомогу Україні потребує детального аналізу.

Даніель Мітов від партії ГЕРБ сказав, що список країн, які допомагають Україні – це список цивілізованих країн. На його думку, Болгарія запізнилася з рішенням і наголосив на тому, що це слід виправити якнайшвидше.

Мітов виступає за військову допомогу Україні та зазначив, що хоче, аби Болгарія була частиною списку цивілізованих країн.

Повідомляється, що військову допомогу Україні підтримує партія колишнього прем’єр-міністра Кирила Петкова «Продължаваме промяната» («Продовжуємо зміни»). Хоча раніше уряд Петкова відстоював протилежну позицію.

Як ми раніше повідомляли, днями болгари з різних регіонів України доправили до президента, прем’єр-міністра та парламенту Республіки Болгарія звернення від діаспори нашої країни з проханням про допомогу у розв’язаній російським агресором війні.  Передача листа відбулася напередодні Дня бессарабських болгар, який в Україні та Молдові відзначають 29 жовтня. І саме з цієї нагоди наші співвітчизники, які мають болгарське походження, звернулися до керівництва своєї прабатьківщини з проханням змінити так званий «нейтралітет» на конкретні дії, направлені на порятунок своїх братів.

ОНОВЛЕНО. Як повідомило болгарське видання DW.COM, сьогодні Парламент Болгарії після майже 4-годинного обговорення переважною більшістю голосів проголосував за надання військової допомоги Україні. Рішення практично одностайно ухвалено голосами ГЕРБ, «Продължаваме промяната», «Движение за права и свободи», «Демократична България» и «Български възход». Проти очікувано проголосували лише 49 нардепів від БСП та «Възраждане».

Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь