Одеський обласний центр громадського здоров'я
Хоча Одещина і не є "грибним регіоном", проте отруєння грибами у нас реєструються. На щастя, поки що без смертельних випадків, як це було в Дніпрі, Рівному, Чернігові та Донецькій області, проте з госпіталізаціями, що говорить про важкий характер отруєнь.
Тож нагадуємо про ризики збору та вживання дикорослих грибів. Особливу небезпеку вони становлять для здоров'я вагітних, жінок, які годують грудьми, літніх людей та дітей до 12 років.
Як не отруїтися дикорослими грибами:
Не купуйте гриби на стихійних ринках.
Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
Не куштуйте сирі гриби.
Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не понад добу.
Докладніше про ознаки отруєння, першу допомогу, а також перелік отруйних грибів читайте за посиланням https://bit.ly/3xrY0Vg