Болградська районна державна адміністрація

Дата: 01.10.2022 18:41
Кількість переглядів: 209

Возможно, это изображение текст

МІНАГРОПОЛІТИКИ ВІДПОВІДАЄ НА ЧИСЛЕННІ ПИТАННЯ ПРО ПОДАЧУ ЗАЯВОК НА УЧАСТЬ У ПРОГРАМАХ ПІДТРИМКИ ЧЕРЕЗ ДАР

Міністерство аграрної політики та продовольства України спільно з Всеукраїнською асоціацією громад та Всеукраїнським конгресом фермерів провело онлайн-семінар для спеціалістів територіальних громад, відповівши на найбільш поширені запитання щодо практичних аспектів реєстрації в Державному аграрному реєстрі (ДАР).

Так, до 15 листопада триває подання заявок для отримання субсидії на одиницю оброблювальних угідь та дотації для агровиробників, що утримують від 3 до 100 корів.

Станом на сьогодні вже надійшло понад 15 тис. заявок більш ніж на 1 млрд грн, із них опрацьовано більше 5 тис. заявок.

«Подібні державні аграрні реєстри на сьогодні існують у кожній європейській країні. Цей інструмент робить нас ще на крок ближчими до євроінтеграції саме в аграрній сфері. У майбутньому ми хочемо доопрацювати ДАР таким чином, щоб для технічної звітності не потрібно було, як раніше, заповнювати документи в паперовому вигляді, а все можна було подавати через кабінет у два-три кліки», – зазначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик.

Нижче відповідаємо на найбільш поширені питання, пов’язані з подачею заявок на участь у вказаних програмах.

Як відбувається погодження заявки?

Укрдержфонд перевіряє подані заявки від потенційних отримувачів. До 10 числа кожного місяця він формує відповідний перелік отримувачів. Мінагрополітики затверджує пропорційний розподіл бюджетних коштів та перераховує їх до Укрдержфонду, який, перераховує їх отримувачу — після підписання ним у ДАР договору на отримання бюджетних коштів

Хто може подаватися на ці програми?

Субсидії на оброблювані землі надаються тим агровиробникам, які мають землю у власності, в оренді або в обробітку (ключова вимога – земля має оброблятися), та не розташовані у районах проведення бойових дій, не перебувають у тимчасовій окупації та оточенні (ця ж вимога стосується агровиробників, які утримують корів). Перелік таких громад оновлює Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України – із останнім погодженим документом можна ознайомитися тут.

Отримує кошти той, хто обробляє землю. Тобто, якщо земля перебуває в оренді, на підтримку має подаватися саме її орендар.

Обмежень щодо форми власності немає: брати участь у програмах може і фізична особа, і юридична, і комунальне підприємство тощо.

Чи можна вносити зміни до заявки?

Якщо заявка вже підписана, зміни до неї вносити не можна. Якщо її відхилили чи відправили на доопрацювання, можна внести зміни і подаватися заново.

Чи можна подаватися одразу за двома напрямами?

С/г виробник, який відповідає критеріям обох напрямів, може податися лише за одним з них. Тож потрібно обрати за них більш актуальний.

На що треба витрачати отримані кошти?

Кошти можна буде використати на провадження сільськогосподарської діяльності та утримання ВРХ (корів).

Чи може орган місцевого самоврядування зареєструватися у ДАРі та стати учасником програми?

Функціонал для такого підключення існує. Для цього потрібно, щоб такий орган був учасником конкретної програми.

Яку інформацію слід подавати у розділі «діяльність та активності»?

У цьому розділі важливо вказати основний напрям роботи с/г товаровиробника, а також описати специфіку своєї діяльності: вказати площі посівів, розподіл посівів за культурами та врожайність за попередній рік, а також ту, яка є на сьогодні. У майбутньому ця інформація стане корисною при подачі заявок на участь у програмах підтримки від держави та міжнародних партнерів.

Чи може інша особа замість мене підписати заявку?

Кожна заявка підписується тільки особистим ключем КЕП (кваліфікований електронний підпис).

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся до контакт-центру ДАР за номером 044-339-92-15, на ел. пошту support@dar.gov.ua або у месенджер сторінки ДАР у Фейсбук.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь