Департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин

Дата: 07.09.2022 19:01
Кількість переглядів: 151

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

? НОВИЙ ВИПУСК АГРОМЕТЕОРОЛОГІЧНОГО БЮЛЕТЕНЯ

?“У розпалі осінні жнива та посівна, які за своєю складністю та важливістю є унікальними для народу України. Вирішення низки непередбачених жодними правилами проблем, які долають наші аграрії, пояснюється лише однією метою – зібрати та зберегти хліб, який є основою продовольчої безпеки для населення України.

Урожайність наших культур у поточному році, незважаючи на певні песимістичні прогнози, є достатньо доброю.

Значну роль у цьому грає і вивчення аграріями якісної аналітичної інформації. Саме тому раджу переглянути новий випуск агрометеорологічного бюлетеня” - зазначає Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин ОВА.

?Літо 2022 року завершилося майже сухою спекотною погодою, яку обумовлювали області високого атмосферного тиску.

?За попереднім аналізом третя декада серпня в Україні виявилася найжаркішою за останні 30 років. Схожі високі температури у кінці літа спостерігалися лише у 2007 році. У найжаркіші дні середні добові температури повітря на 7-9 °С перевищували звичайні показники. Лише в останні дні декади розпочалося похолодання окрім півдня та сходу, де спека тривала.

?Упродовж останньої літньої декади опадів в Україні майже не було за винятком деяких районів західних, центральних, південних та східних областей, де їх кількість в основному була незначною, або ж випадали вони у вигляді малоефективних злив.

Деталі у фотоматеріалі?

?“Збирання врожаю – це один з найбільш відповідальних періодів польових робіт, а тому зниження втрат зерна при його проведенні є суттєвим резервом нарощування валових зборів зернової продукції як пшениці озимої, так і інших озимих та ярих зернових культур.

Вважається, що при недотриманні технологічних вимог з різних причин у господарствах втрати зерна можуть становити до 10 % і більше.

При затримці, наприклад, з початком збирання врожаю на 10–12 діб недобір зерна, особливо за несприятливих погодних умов, досягає 15–20%, а в окремих випадках (вилягання посівів, тривалий дощовий період) до 60%.

Відомо, що вологе й засмічене зерно інтенсивно дихає, втрачає вуглеводи, відбувається його самозігрівання в буртах. У такому зерні проходять процеси розпаду білків, внаслідок чого знижується вміст клейковини.

В сухому і чистому зерні, навпаки, переважають процеси синтезу, тому в період післязбирального дозрівання якість його помітно підвищується.

У зв’язку з цим оптимізація технологічного збирання врожаю повинна передбачати біологічні й морфологічні особливості сортів пшениці озимої, їх рівень урожайності, швидкість та рівномірність достигання зерна, фізико-механічні властивості збиральної маси” - звертає увагу аграріїв Алла Стоянова.

??ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь