ІНФОРМАЦІЯ ПРО СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНУ СИТУАЦІЮ В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Дата: 05.08.2022 22:16
Кількість переглядів: 189

 

ІНФОРМАЦІЯ ПРО СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНУ СИТУАЦІЮ В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ

За словами в.о.директора Департаменту економічної політики та статегічного планування Одеської ОВА Володимира Фролова, цінова ситуація в Одеській області знаходиться під контролем.

«Проте, неминуче відображається на цінниках і підвищений попит на деяке продовольство, який періодично, хвилями прокочується. Тобто створюється штучний дефіцит певних груп товарів, і цим же обумовлені проблеми у вигляді високих цін. Згадаємопроблеми з сіллю, харчовою содою чи столовим оцтом. Тож прошу всіх не піддаватись паніці. Обласною військовою адміністрацією здійснюється ряд заходів щодо стабілізації цінової ситуації в регіоні, в першу чергу на хліб» - наголосив Володимир Фролов.

Впродовж декількох тижнів в Україні стабільні оптові ціни на нафтопродукти та, відповідно, ціни на пальне в області. Попри те, що Національний банк України скорегував офіційний курс гривні до долара США на 25%, не очікується різкого цінового стрибка на пальне – вартість ДП прогнозують на сьогоднішньому рівні, вартість бензину – залежатиме від загальноєвропейського дефіциту.

Через блокування захОду та виходу в акваторію Чорного моря, порти «Великої Одеси» були змушені зупинити свою роботу. На разі Україна здійснює морські та річкові перевезення лише через дунайські порти на півдні Одеської області (Ізмаїл, Рені, Кілія). Три порти (Одеса, Чорноморськ та Південний) забезпечували 70% загальних обсягів обробки вантажів України, майже 100% обслуговування контейнерних ліній України морським шляхом.

«Це вкрай негативно вливає на портове бізнес-середовище, діяльність великої кількості портових операторів зупинена, відсутні валютні надходження. Однак, розблокування портів дає нам надію на те, що частка працюючих суб’єктів господарювання має зрости не менше аніж на 5-7%. А це - робота для експедиторів, буксирників, брокерів. Блокування портів негативно вплинуло на роботу і Одеської митниці. За півроку розмитнено лише 38 % контейнерів, у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Надходження до бюджету від митних платежів скоротились вдвічі» - сказав в.о.директора Департаменту економічної політики та статегічного планування.

В Одеській ОВА відзначають, що з перших днів війни малі підприємці, як соціально-активна верства населення, включилися до підтримки країни та її захисників. Переважна більшість підприємців допомагали фінансово, продукцією, послугами, медикаментами, засобами захисту/оборони.

«З початку року зареєстровано 322 юридичні особи, але припинили свою діяльність понад 1,7 тисячу ФОПів. Разом з цим у березні 2022 року єдиний податок сплачувався на рівні 17% до відповідного періоду минулого року, однак у червні Одещина вже вийшла на рівень 2021 року, що говорить про згуртованість бізнесу перед обличчям ворожої агресії. В Одеській області здійснюють діяльність і сплачують податки понад 130 тисяч суб’єктів малого та середнього підприємництва» - говорить Володимир Фролов.

Керівництвом Одеської обласної військової адміністрації вжито заходів із забезпечення продовольчої безпеки найбільш вразливих верств населення 8 областей, що потерпають від збройної агресії.

«Україна продовжує своє протистояння російському вторгненню. Водночас, окрім безпосереднього фронту бойових дій, не менш важливим є фронт економічний. Підприємці та бізнес, здатні стабільно працювати в умовах війни, - це справжній хребет української економіки. То ж налагодження роботи бізнесу в Одеській обалсті є одним з завдань Одеської обласної військової адміністрації і запорукою того, що обласний бюджет буде наповнюватися, а населення зберігатиме платоспроможність» - зазначив Володимир Фролов.

Деталі - у відео.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь