Першим кроком до подолання проблеми насильства в родині має стати її усвідомлення!

Дата: 14.01.2022 13:57
Кількість переглядів: 298

 

 

Першим кроком до подолання проблеми насильства в родині

 має стати її усвідомлення!

Відділ соціального захисту населення виконавчого комітету

 Городненської сільської ради інформує.

Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю (ст. 3 Конституції України). Ніхто не повинен зазнати тортур, жорстокого, нелюдського або такого, що принижує його гідність, поводження і покарання (ст. 5 Загальної декларації прав людини).

Домашнє насильство – діяння/бездіяльність між членами сім’ї або родичами, зокрема між колишнім подружжям, незалежно від того, чи зареєстровано їх шлюб та чи проживають вони спільно. На сьогодні відповідна проблема є доволі поширеною серед українського суспільства. Однак потерпілі часто-густо не бажають звертатися за допомогою, виправдовуючи агресора та маючи надію, що все налагодиться. Проблему домашнього насильства не можна замовчувати, із нею потрібно боротися.

Домашнє насильство – щоденний злочин!

         Неймовірно багато постраждалих жінок (статистика усіх державних та недержавних структур вказує на те, що переважна більшість постраждалих осіб – це жінки) залишаються в ситуації насильства. І щойно ця ситуація стає публічною, одразу з’являються “експерти-радники”, які кажуть: “Чому ж вона не йде від нього? Значить її це влаштовує! Вона сама обрала таке життя!”, починають навіть звинувачувати жінку в тому, що вона сама провокує це  насильство, що це її психологічна потреба, тощо. І ніхто з цих “експертів-радників” не може зрозуміти, що у постраждалої жінки є обґрунтовані причини залишатися в ситуації домашнього насильства.

Одні з головних причин: людський   осуд,  фінансова  залежність  від кривдника, проблеми  з  альтернативним  житлом, роботою  тощо. На  жаль,          лише  одна  з   1000 постраждалих  жінок  наважується  покинути  усе  та  втекти          від кривдника, розірвати те циклічне коло насильства.
        Для того  щоб  було  легше зважити усі “за” та “проти” розірвання кола насильства, за порадою психологів,  рекомендуємо розробити  покроковий  план, який   допоможе  постраждалій  жінці  втекти   від кривдника та розпочати нове життя.

Цей  план  загальний, адже  кожна  ситуація індивідуальна, тому потребує тих чи інших корегувань.  Що ж в першу чергу необхідно зробити:

  • Фінансова незалежність.

 Відкрийте в банку новий картковий рахунок на своє ім’я. Але усі сповіщення, смс-банкінг, мобільний банківський додаток, тощо, не прив’язуйте до номеру мобільного телефону, який відомий кривднику! Також створіть нову адресу електронної пошти, куди будуть приходити різноманітні інформаційні повідомлення. Свою нову банківську картку ретельно заховайте!  Почніть потрохи відкладати гроші на свою нову картку. Кладіть стільки грошей, скільки можете (навіть невелика стартова сума на квиток на автобус/потяг часом може врятувати ситуацію – і навіть на таку потребу часом важко знайти кошти). Фінансова незалежність від кривдника дуже важливий момент, це необхідно для того, щоб потім вам не довелося повертатися до кривдника та “приймати покарання” за втечу!

  • Зв’язок.
           Купіть інший мобільний телефон та нову сім-карту, заховайте його і час від часу таємно заряджайте на повну. Перенесіть туди найважливіші контакти. При втечі старий мобільний телефон краще просто залишити вдома, щоб не можна було відстежити його або телефонувати кривдником на нього з погрозами вам.
  • Майно,  речі.

       Знайдіть надійне місце (в подруги, колеги тощо), де можна зберігати ваш одяг та найнеобхідніші  речі.  Почніть  потрохи  переносити  в  це  місце  речі,  але  так,  щоб кривдник  не  зміг  відразу  помітити  їхнє  зникнення.  Це може  бути  необхідний для роботи, улюблений та одяг на інший сезон тощо. Прикраси, особисті документи – ні в якому разі не відразу, річ за річчю!

  • Робота.

Якщо у  вас  є робота, важливо  розповісти  керівництву, що  відбувається  з   вами вдома. В  такому  випадку  ви  отримаєте  підтримку, або  заздалегідь  дізнаєтеся,   що “проблем нам тут не треба” і отримаєте час, щоб знайти іншу роботу (особливо добре, якщо кривдник не дізнається про нову роботу).
       Перед  тим як  розповідати  керівництву  про  вашу  ситуацію, переконайтеся,  що кривдник з ними незнайомий та йому не розкажуть про вашу “сповідь”! Найкраще, на момент втечі, взяти оплачувану  відпустку  і  намовити  всіх  в   колективі, щоб   вони відповідали  кривднику, якщо той з’явиться, що вас взагалі звільнили!
      Самий ідеальний  варіант це  змінити  роботу  одночасно  з втечею. Але на жаль це дуже непросто.

  • Сім’я та друзі.

      Будьте готові до того, що далеко не всі вас підтримають! Деякі, можливо, навіть будуть проти вас! Але на жаль, треба спробувати знайти підтримку серед них (рідних, друзів), особливо якщо у вас з собою будуть ще й діти. Треба заздалегідь, дуже обережно з’ясувати: як вони ставляться до кривдника, до питання розлучень, чи довіряють вам в принципі. Як правило, підтримка та розуміння все ж знаходиться!

  • Житлове питання.

      Дуже важкий момент! Як правило, надовго залишатися у союзниці (подруги, колеги тощо) неможливо. Треба одночасно швидко знайти і житло, і гроші на житло. Саме в цей момент стане в нагоді ваша “таємна” банківська картка з коштами на ній!

  • Безпека дітей.

      Якщо діти відвідують школу, краще на певний час оформити (перевести) домашнє, дистанційне навчання, без відвідування школи (це можна зробити відповідно до чинного законодавства України). Турбуйтеся в першу чергу про здоров’я дитини, аніж про успіхи в навчанні. Пам’ятайте – це тимчасовий захід!
      Щодо садочка,  то можна перевести або в інший, або знайти варіант залишати дитину вдома, скооперувавшись з якоюсь іншої мамою з іншим графіком роботи, або попросити наглядати надійного родича. Це необхідний крок для безпеки дитини, для її здорового розвитку, аніж в майбутньому розшукувати дитину та домагатися усіма методами повернути її від кривдника! Заздалегідь зробіть дублікати або нотаріально завірені копії документів на дитину, зберігайте їх в своєму “таємному” місці. Паралельно, ви повинні в судовому порядку вирішити питання про заборону контактів кривдника з дитиною, дітьми (це можливо в тому числі через винесення обмежувального припису кривднику).

  • Втеча від кривдника.

      У день втечі – тільки найнеобхідніше! Сумка не повинна бути важкою. Тільки незамінні речі. А замінити можна майже все – одяг, взуття, косметику, все з часом поновиться, буде! Важливо, щоб ви знали, що у вас точно є фора в кілька годин доки кривдник відсутній вдома. Під час втечі, залиште вдома розряджений, вимкнутий мобільний телефон, щоб на перший погляд виглядало ніби все гаразд, що ви просто десь вийшли, при цьому забувши вдома телефон.

  • Після втечі
          Змініть всі можливі паролі, в соцмережах, від онлайн-банкінгу, в загальному, всюди, що тільки згадаєте. Все, що можна (сповіщення на телефон) підключіть до нового номеру мобільного телефону. До речі, нові аккаунти в соціальних мережах в будь-якому випадку краще, ніж отримувати погрози від кривдника та його групи підтримки!

      ПАМ’ЯТАЙТЕ!

  • Кривдники особливо небезпечні, коли розуміють, що їхня “річ-жертва” хоче зникнути або намагається це зробити!
  • Не йдіть на “мирові” переговори. Не піднімайте заздалегідь питання розлучення, аліментів тощо.
  • Почитайте для “натхнення” новини про те, як колишні чоловіки вбивають або калічать своїх дружин лише за те, що ті пішли від них – кримінальні новини переповнені такою інформацією!
  • Не вірте обіцянкам!
  • Не вірте погрозам кривдника вчинити самогубство з метою підставити вас під кримінальне переслідування!
  • Не вірте запевненням, що тепер-то, після розлучення, треба просто вести себе “як інтелігентні люди”! Пам’ятайте, що кривдники готові на будь що, тільки щоб довести собі, що їхня влада над життям і смертю своєї жертви зберігається!
  • Згадайте, що домашнє насильство – це коло, в якому є свої цикли: напруги, вибуху, каяття, примирення.
  • Подбайте про свою безпеку завчасно!
  • Бережіть себе та своїх дітей!

 

      https://rada.info/upload/users_files/25426148/33f5905662305f01c114e99c089fb253.jpg

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь