В Болграді вимушені закрити один із закладів освіти: коментарі чиновників

Дата: 20.03.2023 16:42
Кількість переглядів: 102

В Болграді вимушені закрити один із закладів освіти: коментарі чиновників


 

Фото без опису

30 березня депутати Болградської міської ради розглядатимуть проєкт рішення, який може викликати невдоволення багатьох містян. Йдеться про необхідність приєднання ясел-садка №7 «Сонечко» до ясел-садка №8 «Посмішка». Про те, чим викликана така необхідність, розповіла заступник начальника міського відділу освіти Алла Оріховська, яка є автором проєкту, повідомляє інформаційне агентство «Юг.Today» з посиланням на Болградську міську раду.

За словами Алли Степанівни, народження проєкту рішення про реорганізацію цього закладу дошкільної освіти продиктовано часом.

Дитсадок №7 уже два роки, як не працює у очному режимі. Спочатку причиною цього стала пандемія коронавірусу, а після – вторгнення росії в Україну. На сьогодні установа продовжує перебувати на простої, а її працівники отримують 2/3 від середнього заробітку.

«Але найголовніше, із запровадженням у країні військового стану, на законодавчому рівні було суттєво змінено вимоги щодо умов здобуття загальної середньої та дошкільної освіти. Головним пріоритетом стало створення безпечного освітнього середовища», – зазначила Алла Оріховська, нагадавши, що з початком воєнних дій у Болградській громаді перестали працювати усі заклади освіти.

Проте з липня 2022 року перед Болградською міською радою було поставлено завдання – підготувати та облаштувати в закладах освіти споруди цивільного захисту, тобто укриття. За цей час, з ініціативи Болградського міського голови та завдяки коштам бюджету громади (близько 7 мільйонів гривень), зусиллями колективів закладів освіти було відремонтовано та облаштовано 12 укриттів: 3 – протирадіаційних та 9 – найпростіших. В результаті сьогодні в очному режимі працюють 7 із 8 закладів загальної середньої освіти та 6 з 9-ти закладів дошкільної освіти. З першого квітня розпочне свою роботу ще й садок №11 у Болграді.

Що ж до садка №7, то для остаточного припинення його роботи є кілька вагомих причин.

Перша. Болградський дитсадок №7 «Сонечко» розташований у пристосованій будівлі. За висновком комісії районної військової адміністрації, будівлі ясла-садка №7 для використання в якості укриття відсутні. Крім того, поруч знаходиться густонаселений житловий масив.

Друга. Вже кілька років поспіль спостерігається скорочення народжуваності, через що в міських садах з 2020-го по 2023 рік довелося вже скоротити 8 груп. Також зменшилася кількість дошкільнят і у зв’язку з їх від’їздом після введення воєнного стану.

Третя. Сьогодні на території Болграда функціонують чотири заклади дошкільної освіти, три з яких відповідають вимогам безпеки. Загалом вони розраховані на 670 місць. А відповідно до облікового складу відвідують їх усього 294 дитини. Так, наразі садок №5 та садок №8 разом мають тільки 108 вихованців. Це менше ніж 50 відсотків від загальної кількості обладнаних місць. Тому навіть у разі збільшення народжуваності чи напливу дітей з інших причин можна буде прийняти до цих дошкільних закладів ще 186 дітей. До того ж на базі садків №№ 5, 8, 11 є можливість відкриття ще семи додаткових груп.

Четверта. Наразі у дитсадку №7 згідно облікового складу усього 8 дітей. З них 4 у травні стануть випускниками та будуть зараховані до шкіл. До речі, на початку учбового року дітей, які мали відвідувати цей заклад, було не набагато більше – усього 16. Тобто половина з них вже перейшла до інших дитячих садків.

«Бесіда з батьками чотирьох вихованців, які залишаються і яким пропонувалося перевестися в інші сади, звелася до того, що вони «бояться повітряних тривог», «не мають бажання, часто виїжджають», «не потребують дитячого садка», «поки що вдома, восени планують визначити дитину до іншого саду», – розповіла Алла Оріховська.

Що ж до найближчого для мешканців цього району садка, куди буде зручно перевести дітей, що залишились, та які тільки готуються відвідувати дошкільні заклади, то ним, за словами Алли Степанівни, є ясла-садок №5. Реорганізація шляхом приєднання дитсадка №7 неминуче спричинить скорочення п’яти працівників – директора, двох вихователів, двірника та прачки. Однак на минулих зборах трудового колективу дитсадка всім їм були запропоновані вакансії в інших закладах загальної середньої освіти громади.

«Нам зрозумілі почуття та емоції тих, кому таке рішення не припаде до душі. Але сьогодні ми маємо керуватися здоровим глуздом і думати передусім про безпеку людей, дітей зокрема. Дитсадок №7 цієї безпеки сьогодні надати не може. Тому реорганізація цієї дошкільної установи – міра вимушена», – підсумував перший заступник Болградського міського голови Андрій Гарвалов.

Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь