СИРОВАРІННЯ ЗАХОПИЛО – ЯК ПЕРЕСЕЛЕНКА З ХАРКОВА РОЗВИВАЄ ТРАДИЦІЙНЕ РЕМЕСЛО НА ХМЕЛЬНИЧЧИНІ

Дата: 10.03.2023 16:36
Кількість переглядів: 81

СИРОВАРІННЯ ЗАХОПИЛО – ЯК ПЕРЕСЕЛЕНКА З ХАРКОВА РОЗВИВАЄ ТРАДИЦІЙНЕ РЕМЕСЛО НА ХМЕЛЬНИЧЧИНІ

Аліна Чуднова навесні 2022 року через постійні обстріли рідного міста переїхала з Харкова до Кам’янця-Подільського.

На новому місці Аліна вирішила розвивати сироваріння. Ознайомившись з традиційним гуцульськими ремеслом, вона розпочала навчання в школі сироваріння Андрія Гайваронського. Сьогодні Аліна вже виготовляє кілька видів молодих сирів та має постійних клієнтів. Молоко закуповує у місцевих фермерів, на день переробляє до 40 літрів, але планує збільшити цей об’єм вдвічі.

“Я подумала, що потрібно опанувати справу, яка допоможе працювати у будь-якому куточку країни, куди б я не поїхала. Вирішила, що це буде сироваріння. І це захопило мене. Вже зараз я навчилася виготовляти кілька видів сирів – бринзу, адигейський, халумі, камамбер, сирні кульки, сулугуні, йогурти. Роблю цей продукт натуральним, адже лише так можна завоювати довіру клієнтів, я не додаю домішок, посилювачів смаку. Це проблема зараз, адже у багатьох продуктах містяться домішки. Натомість я роблю крафтовий сир – небагато за об’ємом, але натуральний”, - говорить Аліна.

Сири жінка продає через сторінки у соціальних мережах (https://t.me/chu_cheese), але мріє про сироварню та магазин. Аби це стало реальністю, подала заявку на участь у державному грантовому конкурсі “Власна справа”. Консультанти Проєкту USAID “Економічна підтримка України” (Проєкт USAID) допомогли Аліні у розробці та створенні бізнес-плану. Врешті її заявку схвалили і незабаром вона очікує надходження грошей, які використає на закупівлю холодильного обладнання для сироварні. Також підприємниця вже підшукала приміщення для оренди, де облаштує виробництво. Щоб усе відповідало вимогам харчового виробництва, Аліна отримала консультації від Проєкту USAID з облаштування сироварні за вимогами HACCP - , дізналася, як розподілити робочі зони, як треба зберігати сировину, що необхідно для розподілу виробництва та демонстраційної зали.

“Під час консультацій обговорили з підприємницею вимоги до приміщення і те, як розподілити робочі зони у ньому. Адже від цього залежить врешті якість готової продукції. Також Аліна отримала практичні рекомендації з ґрунтовним розбором впровадження HACCP (англ. Hazard Analysis and Critical Control Point) — система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок, прикладами документів, рішень, які треба впровадити у сироварні, аби ефективно використовувати приміщення і водночас дбати про дотримання вимог, бо вона працю з продукцією тваринного походження, що означає високі санітарні вимоги до процесу її переробки”, - ділиться консультантка Проєкту USAID Ольга Лучка.

Грантова угода вже підписана і підприємниця найближчим часом розпочне облаштовувати професійну сироварню. Має взяти на роботу одну людину.

“Українці здавна доглядали за худобою, переробляли молоко та робили сири. Ця культура сироваріння у нас вкорінена. Хоча і була перервана через постійні війни. Зараз ми активно відроджуємо сироваріння, це ремесло розвивається і я теж докладаю до цього своїх зусиль”.

А ще Аліна мріє повернутися додому, там, на Харківщині, у неї залишилося полуничне поле, яке до початку війни вже давало врожай. Під час обстрілів та відсутності догляду рослини всохли, а поле нині заміноване і туди немає доступу. Втім Аліна вірить, що після Перемоги України вона відновить свої запашні полуничні насадження.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь