«ВІЙНА НЕ ЗАВАДИТЬ МЕНІ ДОСЯГТИ МЕТИ»: 18-РІЧНА ЧЕМПІОНКА УКРАЇНИ З БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ МРІЄ ПІДКОРИТИ СВІТОВИЙ ЧЕМПІОНАТ

Дата: 15.02.2023 16:43
Кількість переглядів: 78

«ВІЙНА НЕ ЗАВАДИТЬ МЕНІ ДОСЯГТИ МЕТИ»: 18-РІЧНА ЧЕМПІОНКА УКРАЇНИ З БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ МРІЄ ПІДКОРИТИ СВІТОВИЙ ЧЕМПІОНАТ 

Надія Драганова народилась та виросла у селі Олександрівка Городненської громади Болградського району. З дитинства дівчина мала неабияке бажання займатися вільною боротьбою. Спочатку було складно, бо батьки не розділяли бажання доньки. Ось що розповіла Надія про шлях чемпіонки, труднощі та складні рішення.

Любов до вільної боротьби 

 

Наша героїня зрозуміла ще у 9 років, що вільна боротьба близька їй. У 2014 двоюрідний брат Надії випадково взяв її на одне із тренувань. Саме тоді юна чемпіонка зрозуміла, що хоче займатися саме цим видом спорту.

“Я часто згадую цей день, коли вперше переступила поріг спортзалу, де у брата Федора проходило тренування. Тоді я побачила себе в цьому виді спорту. Я дякую братові, що він забрав мене з собою. Це був початок мого шляху, який був не дуже легким”, – розказує “Махалі” Надія. 

Фото без опису

Почувши, що їх донька прагне займатися боротьбою, батьки майбутньої чемпіонки України не дуже зраділи. Але не дивлячись на всі їх умовляння та аргументи, Надія проявила наполегливість та впертість, які дали свій результат.

“В селі дівчатам не було чим зайнятися, крім танців. Тому піти на боротьбу – було найкращим рішенням для мене”, – каже Надя.

Труднощі у «нежіночому» виді спорту 

 

В Бессарабії вільна боротьба вважається традиційним видом спорту. Раніше, до Covid-19 та війни, подивитися на змагання борців збиралася велика кількість людей. Але здебільшого боротьбою займаються хлопці, жінок серед спортсменів майже немає. Саме з такою проблемою зіткнулася й наша героїня. 

“Наразі, я єдина дівчина в районі та області, яка представляє Одеську область на всеукраїнських змаганнях. Відсутність партнера для спарингу була завжди! Я ніколи не брала участь у районних та обласних змаганнях, а все тому, що не було з ким боротися”,- поділилася Надія. 

Фото без опису

Але юну чемпіонку України це не зупиняло. Вона продовжувала тренування  у рідному селі з першими тренерами Михайлом Дішлі та Дмитром  Великсарь. Потім був спортивний інтернат та всеукраїнські чемпіонати.

Фото без опису

Шлях чемпіонки України 

 

У свої 18 років Надія досягла гарних результатів в спорті. Перспективна спортсменка стала чемпіонкою України у 2017 році, коли їй було лише 12 років. 

“Було складно та страшно, я брала участь одразу у масштабних змаганнях, не маючи досвіду. Але такі моменти в житті навчили мене йти туди, де страшно. Зараз, у дорослому віці, ці навички дуже допомагають, – поділилася Надія. 

У 2019 році спортсменка стала призеркою чемпіонату Європи. У грудні 2022 Надія посіла третє місце на Чемпіонаті України, а в січні 2023 року вона привезла з Ужгорода до Одеси срібло з чемпіонату України U23.  

Фото без опису

“В мене вже достатньо медалей, за всі досягнення я хочу подякувати своїм тренерам Георгію Ябанжи та Івану Петкову за всі ті зусилля, час, настанови й велику роботу. Мої досягнення це їх старанна праця також. Зараз я мрію взяти участь у всесвітніх змаганнях та привести до рідної країни призове місце, але для цього мені треба ще багато тренуватись”, – каже чемпіонка.

Фото без опису

Надія вірить, що скоро закінчилася війна, вона візьме участь у світових змаганнях та привезе в Україну медаль з чемпіонату світу.

Фото без опису

Бажаємо Надії міцного здоров’я, великої удачі, наполегливості, наснаги та перемог!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь